Rekordstort förtroende för Polismyndigheten

Svenskarnas förtroende för polisen är rekordstort, visar färska siffror. Även på andra säkerhetsorganisationer, som Försvarsmakten och Säpo, litar folk. Samtidigt varierar tilliten för vissa myndigheter, beroende på hur människor röstar.
– För mig känns det bekymmersamt, säger statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson.

ANNONS

På uppdrag av Medieakademin har opinionsinstitutet Kantar Sifo intervjuat 1200 svenskar om deras förtroende för olika myndigheter, samhällsinstitutioner, företag och partier.

Siffrorna visar att förtroendet för polisen aldrig har varit högre, 73 procent av svenskarna har mycket eller ganska stort förtroende, och för andra året i rad är polisen den samhällsinstitution flest människor litar på.

LÄS MER:Förtroendet för SD ökar mest

Sedan 2017 har förtroendet för Polisen vuxit med nästan 20 procentenheter. Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, som sitter med i Medieakademin, konstaterar att ökningen skett efter terrordådet på Drottninggatan 2017.

– Det är efter det förtroendet för polisen börjar växa, säger han.

ANNONS

Bland de svenska myndigheterna är det säkerhetspolisen, Säpo, som flest litar på, och för både Försvarsmakten och Myndigheten för skydd och beredskap, MSB, ökar förtroendet.

Toivo Sjörén, opinionschef för Sifo, som sitter med i Medieakademin, säger att frågor som lag och ordning och terroristbekämpning ligger i topp i medias bevakning.

– Och tittar vi på försvaret, så vill i stort sett alla partier att det ska stärkas. Att försvarets uppdrag handlar mer om Sverige nu tror jag också har stärkt förtroendet, säger han.

"Sår frön av misstro"

Undersökningen visar att förtroendet har ökat för många myndigheter och medier de senaste åren.

– Vi har ingen förtroendekollaps i sikte. Tvärtom, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Detsamma gäller siffrorna för medier.

– Vi pratar mycket om att det är förtroendekris för medierna, men i förtroendebarometern kryper snarare förtroendet uppåt, säger han.

Men även om förtroendet är högt för exempelvis Public service, där SVT har ett förtroende på 62 procent, och SR på 65 procent, varierar det beroende på partisympati. De som sympatiserar med SD, M och KD litar betydligt mindre på Public service än andra.

Även för vissa myndigheter, som Domstolsväsendet, varierar tilliten med partisympati, även om den generellt är hög.

– Domstolarna måste stå över allting, för mig känns det väldigt bekymmersamt att vi hittar domstolarna bland tio i topp, säger han.

ANNONS

Samtidigt finns det, enligt Henrik Ekengren Oscarsson, ingenting i de mätningar som görs, som tyder på att svenska tjänstemän skulle ta mer politisk hänsyn.

LÄS MER:Här är företagen svenska folket har störst och minst förtroende för

Henrik Ekengren Oscarsson säger att politiska aktörer sår frön av misstro mot Myndighetssverige och Public service i ett försök att locka väljare, trots att det sakligt sett inte finns någon anledning.

– Sverige är ett av de minst politiskt korrupta länderna i världen om man tittar på hur myndigheter agerar. Då blir det långsiktigt väldigt skadligt att utan belägg lyfta fram misstro för misstrons egen skull.

Han säger att det handlar om att förhålla sig kritiskt till myndigheter och institutioner, utan att skapa misstro för misstrons skull, men att osaklig kritik gör att man på lång sikt sågar av den gren man sitter på.

– Till slut får man makten, och då har myndigheterna inte längre något förtroende, för de har man varit med att sänka.

Fakta: Förtroendebarometern 2020

Frågeformulering:

”Hur stort förtroende har du för det sätt på vilket följande verksamheter sköter sitt arbete?”

Svarsalternativ:

Mycket stort förtroende, Ganska stort förtroende, Varken stort eller litet förtroende, Ganska litet förtroende, Mycket litet förtroende.

Förtroendebarometern 2020 är gjord av Kantar Sifo.

2020 års undersökning omfattar 1200 webbintervjuer med personer äldre än 16 år.

Mätningen är gjord 10-20 februari 2020.

ANNONS