Fem stycken björnungar på Skansen har börjat komma ut ur sitt bo i björnhägnet för att upptäcka världen. Det var i början av januari som björnmamman Lill Babs fick en kull med hela fem ungar som nu kan ses av besökarna.
Fem stycken björnungar på Skansen har börjat komma ut ur sitt bo i björnhägnet för att upptäcka världen. Det var i början av januari som björnmamman Lill Babs fick en kull med hela fem ungar som nu kan ses av besökarna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Rekordstor kull med björnungar ute ur idet

En rekordstor kull med björnungar har fötts på Skansen. Nu när våren är här har de fem små liven letat sig ut ur idet.

ANNONS

Under vintern har brunbjörnen Lill Babs sovit i sitt lugna bo – och blivit fembarnsmamma. I början av januari föddes en kull på tre hanar och två honor. Det är den första kullen sedan 2016 och Skansens största björnkull någonsin. Den vanligaste storleken på en björnkull är tre stycken, enligt Linda Törngren på Skansen. Hon är enhetschef för djurvårdarenheten, som bredrivs på zoologiska avdelningen.

– Det är först nu som man ser något av dem, de föds väldigt outvecklade inne i idet, säger hon till TT.

De små björnliven har ännu inte fått några namn, men enligt Skansens tradition ska alla djur döpas efter bokstavsordning, och nu står å, ä och ö på tur.

ANNONS

Ungarna upptäcktes av en av Skansens djurskötare ungefär en dag efter det förmodade födelsedatumet, som är 7 januari. Björnar i ide är nämligen lite svåra att hålla koll på, menar Linda Törngren.

– När det föds björnungar är det mest ljudet som avslöjar. De låter faktiskt ganska mycket trots att de är små som marsvin när de föds – de väger ungefär 400 gram. De knorrar när de diar, säger Linda Törngren.

Hon tycker att det är lika kul varje år när björnarna vaknar till och släpps ut i det fria.

– För mig känns det verkligen som vår, avslutar hon.

Klara Stefansson/TT

ANNONS