Rekordmånga skolkar från gymnasiet i Göteborg

Fler elever än någonsin blir av med sitt studiebidrag på grund av hög frånvaro.
I Göteborg rör det sig om 2 142 elever som fick bidraget indraget under läsåret 2022/2023.
– Trenden från innan pandemin är tillbaka, säger Peter Engberg, analytiker på CSN.

ANNONS
|

En gymnasieelev får högst ha fyra timmars ogiltig frånvaro från skolan innan de riskerar att få sitt studiebidrag indraget från CSN. För läsåret 2022/2023 har antalet elever som förlorar sitt studiebidrag ökat till nivåer som innan pandemin.

I Göteborg fick 17 669 gymnasieelever studiestöd för läsåret 2022/2023. Av dessa hade 12,1 procent tillräckligt hög ogiltig frånvaro för att stödet skulle dras in. Det är en ökning med 2,9 procentenheter från föregående läsår och den högsta siffran sedan statistik började föras.

– Göteborg är inget undantag med tanke på hur mycket andelen indragna studiebidrag har ökat stabilt överallt i Sverige de senaste åren, säger Peter Engberg.

ANNONS

I Sverige rör det sig totalt om 34 600 elever som blivit av med sitt studiestöd under det senaste läsåret, det motsvarar 9,8 procent.

– Vi vet egentligen inte vad ökningen beror på , det kan ha flera orsaker. En är att frånvaron helt enkelt har gått upp och en annan är att skolornas system för att rapportera frånvaro har blivit bättre, säger Peter Engberg.

Trenderna håller i sig

I Sverige har skolkandet kontinuerligt ökat i 15 år. Bortsett från åren under pandemin där det var svårt för skolorna att mäta ogiltig frånvaro på grund av att en stor del av undervisningen skedde digitalt. Under dessa 15 år har Peter Engberg märkt av några återkommande trender.

– En trend är att pojkar har högre frånvaro än flickor och det är vanligare med ökad frånvaro det sista året av gymnasietiden, säger han.

Även i Göteborg är det fler killar än tjejer som skolar. Det senaste läsåret var det 10,3 procent av tjejerna och 13, 8 procent av killarna som fick sitt studiebidrag indraget.

En annan trend som håller i sig på nationell nivå är att det är vanligare med indragna studiebidrag på friskolor än på kommunala gymnasieskolor. För läsåret 2022/2023 var det 11 procent av eleverna på fristående gymnasieskolor som fick indraget studiebidrag jämfört med 9,3 procent på kommunala gymnasieskolor.

ANNONS

– Men det finns självklart undantag om man går ner på lokal nivå, säger Peter Engberg.

I Göteborg är skillnaden mellan friskolor och kommunala gymnasieskolor inte lika tydlig. På de kommunala skolorna har 12,7 procent av eleverna blivit av med sitt studiebidrag till följd av för hög frånvaro medan det rör sig om 11,9 procent av eleverna på stadens friskolor.

Studiebidraget är ett ekonomiskt bidrag som går till gymnasieelever som är mellan 16 och 20 år. Om skolan bedömer att en elev är ogiltigt frånvarande mer än fyra timmar under en månad ska skolan rapportera det till CSN.

LÄS MER:CSN:s utbetalningar ska granskas

LÄS MER:Svårt kräva in studielån utomlands

LÄS MER:Fler skolkare i Stockholm och Skåne

ANNONS