I Stockholm och runt om i landet är det just nu inte bara varmt utan också väldigt fuktigt. Arkivbild.
I Stockholm och runt om i landet är det just nu inte bara varmt utan också väldigt fuktigt. Arkivbild.

Rekordhög luftfuktighet i hettan

Klibbig och dämpad i värmen? Inte så konstigt. Luftfuktigheten är på flera håll nära rekordnivåer.

ANNONS
|

Den torra extremhettan har de senaste dagarna övergått i tropisk värme.

Även om det nu inte är riktigt lika varmt som tidigare i veckan gör den höga relativa luftfuktigheten att det känns varmare, klistrigt och kvalmigt. Svett avdunstar inte och i kombination med de höga temperaturerna är det svårt att kyla ned sig.

- Tidigare när det varit väldigt torrt har det varit lättare att klara av det. Nu känns det mer ansträngande och det blir också mer ansträngande för klimatanläggningar i byggnader när det är mycket vatten i luften, säger meteorolog Emelie Karlsson.

ANNONS

Nosar på rekord

Den så kallade daggpunkten – den temperatur som krävs för att fukten i luften ska avdunsta och bilda dimma – har varit ovanligt hög de senaste dagarna. I Stockholmstrakten och längs stora delar av ostkusten har daggpunktstemperaturen legat på runt 20 grader, vilket är väldigt högt för Sverige.

Här och var nosar luftfuktigheten rent av på rekorden. Den högsta daggpunkten som rapporterats i Sverige är 23,8 grader på Fårö 1994 och i Hällum 1997.

- Vi är uppe i de värdena nu också. Vi har närmare 23 grader på Öland och närmare 24 grader på Ölands södra udde. En hög daggpunkt är ett tecken på att det är varmt och fuktigt samtidigt, säger Emelie Karlsson.

En väderstation på Storön i Kalix noterade under tisdagen en daggpunkt på 24 grader, men enligt SMHI finns tecken på att det är en felmätning.

Svalare luft

När det gäller vädret i övrigt rör sig en kallfront långsamt österut över stora delar av landet. Lokalt kan det uppstå kraftiga åskoväder.

- Bakom fronten rör sig lite svalare luft och mindre fukt. Det blir en aning lägre temperaturer, men det kommer ändå att vara runt 25 grader på flera håll i landet i slutet av veckan, säger Emelie Karlsson.

ANNONS

I helgen drar ett lågtryck upp över Bottenviken och in över norra Norrland, för att sedan sprida sig söderut mot Svealand med regnskurar. Nästa vecka kan det bli nederbörd på vissa håll samtidigt som temperaturerna sjunker ytterligare.

- I söder kommer dagstemperaturerna ligga någonstans på 22–25 grader, och i norr mellan 15 och 20. Så det blir lägre temperaturer efter hand, även om det fortfarande är sommartemperaturer.

TT

Fakta: Luftfuktighet

Luftfuktighet, eller mängden vattenånga i atmosfären, påverkar vädret och hur det upplevs.

Ett vanligt mått är relativ luftfuktigheten som mäts i procent, vilket beskriver mängden vattenånga i luften vid en viss temperatur i förhållande till den maximala mängden vattenånga vid samma temperatur.

Ju varmare det är, desto mer vattenånga kan förekomma. Om mängden vattenånga är maximal vid aktuell temperatur är luften mättad och den relativa luftfuktigheten 100 procent. I dimma är luftfuktigheten 95-100 procent.

Om temperaturen sjunker under daggpunkten kondenseras vattenångan till vattendroppar, dimma, dagg eller frost.

Källa: SMHI

ANNONS