Rekordökning av bokningar på Göta kanal – gått upp 1 100 procent

Många svenskar förbereder sig på ännu en sommar i Sverige. I år har semesterplanerna påbörjats tidigare – vilket lär märkas på Göta kanal. Bokningarna av slussbiljetter för fritidsbåtar har ökat med 1 100 procent.
– Det är helt klart en coronaeffekt. Folk vill vara hemma och på sjön, säger Roger Alsäter, vd på Göta Kanalbolag.

ANNONS
|

Många lockas till en sommar ute på sjön. Sol, bad och segling verkar vara ett vinnande koncept. Göta kanal har i år slagit bokningsrekord av slussbiljetter för fritidsbåtar. Det rör sig om en ökning på 1 100 procent och enligt Göta Kanalbolags vd, Roger Alsäter, är detta det bästa utgångsläget för sommaren de haft på väldigt länge.

– Det är inne att åka båt och det märker vi av. Det här är det bästa läget vi har haft sen tiden vi fortfarande körde godstrafik genom slussarna, säger Alsäter.

Roger Alsäter är positiv till ökningen och ser fram emot en hektisk sommar.
Roger Alsäter är positiv till ökningen och ser fram emot en hektisk sommar. Bild: Creative commons/ Göta Kanalbolag

Liten ökning av internationella gäster

Ett stort tapp är fortfarande de internationella båtgästerna. Av förklarliga skäl har den skaran minskat drastiskt. Förra året avbokade cirka 75 procent av alla internationella gäster sin resa – i år är det en liten ökning. Cirka 15 procent av de som bokat är internationella gäster, varav merparten är danskar och norrmän enligt Alsäter.

ANNONS

– Cirka 80 procent av de som har bokat i år är också nya båtägare, det vill säga att det är första gången de åker. Vi ser också att man tenderar att åka längre, säger Roger Alsäter.

Göta kanalbolag har vidtagit en rad åtgärder och tagit höjd för eventuell trängsel i sommar. Bland annat är det max fyra personer i en slussning som gäller.

– Vi har satt upp skyltar som uppmanar att hålla avstånd till varandra och vår personal och vi erbjuder även handsprit om man går av båten vid en slusstation, säger Alsäter.

Tror att historien lockar

Han ser inte att konkurrens från exempelvis resor till Gotland eller fjällen kommer att påverka besökstalet i sommar.

– Vi är ju norra Europas största kanalbolag. Vi har funnits i över 200 år och har 58 slussar. Det är en historia bakom som lockar folk, säger Roger Alsäter.

ANNONS