Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) under riksdagsdebatten angående metoo-uppropen.
Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) under riksdagsdebatten angående metoo-uppropen.

Regnér lovar samtyckeslag "väldigt snart"

Regeringen lägger ett förslag till ny sexualbrottslag redan före jul lovade jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) när riksdagen debatterade metoo-rörelsen. En debatt som bara bestod av kvinnliga riksdagsledamöter.

ANNONS
|

Regeringens lagrådsremiss kommer att innehålla förslag om både samtycke och oaktsamhet samt skärpt straff för vissa sexualbrott.

- Vi lägger väldigt snart fram ett förslag om en ny sexualbrottslagstiftning och det finns ju en samsyn i riksdagen om det, sade Regnér i den aktuella debatten om metoo-uppropen, som hölls på begäran av Vänsterpartiet.

- Den här debatten är för er alla kvinnor som vittnat. Nu är det dags att prata om vilka konsekvenserna måste bli av allt som berättats. Det är vittnesmål om sexism, trakasserier och övergrepp som vi utsatts för av män, sade Dinamarca.

ANNONS

Det var en debatt där partierna själva valt att bara ha kvinnliga företrädare och sällan har väl enigheten varit så stor mellan partierna, vilket Åsa Regnér också lyfte fram efter debatten som särskilt värdefullt.

Stor samsyn

- Jag är väldigt glad över att den är så seriös och att den flyttar fram positionerna. Det finns en samsyn nu om att det behövs ett kraftfullt jämställdhetsarbete, sade hon till TT.

Hon hävdar också att den jämställdhetsmyndighet som inrättas blir ett viktigt verktyg. Mer måste också göras på arbetsplatserna och det regelverk som redan finns mot trakasserier måste användas, framhåller hon.

Rossana Dinamarca poängterade att det inte räcker med att förfasas över alla vittnesmål.

- Det krävs konkreta handlingar för att flytta makt från män till kvinnor, sade hon.

Allvarligt ämne

Hon pekade bland annat på att föräldraförsäkringen bör individualiseras och att otrygga anställningar måste försvinnas. Vänsterpartiet vill också inrätta en nationell kriskommission som får samordna alla vittnesmål som kommit fram.

ANNONS

Moderaternas Jessica Polfjärd lyfte att anledningen till att metoo-rörelsen fått så stort genomslag i Sverige är att Sverige är ett jämställt land.

- Men det som kvinnor vittnat om de senaste veckorna visar att det finns mycket kvar att göra, sade hon.

Sverigedemokraternas Paula Bieler sade att det är ett oerhört allvarligt ämne och att få har lämnats oberörda av alla berättelser.

Kvinnor underordnade

- Som ung kvinna är det svårt att vara förvånad. Men jag är kluven till vad som händer. Det är uppenbart ett ämne som behöver lyftas och vi behöver på allvar diskutera vad som pågår i vårt land. Men vad gör vi sedan utan att ytterligare polarisera, undrade hon.

Liberalernas Maria Arnholm kritiserade hånet och förlöjligandet som kvinnor utsätts för när de pratar om jämställdhet.

Hon nämnde uttrycket batikhäxa, som bland andra en manlig borgerlig riksdagsledamot använt i sociala medier, som exempel på vad kvinnor möts med.

ANNONS

- Att vi efter mer än 100 år av liberal och feministisk kamp fortfarande lever i ett samhälle där kvinnor är underordnade, det kan ingen längre förneka. Förtrycket är än en gång återigen synliggjort, sade hon.

TT

Fakta: Metoo

I början av oktober i år briserade Weinsteinskandalen i USA. Hashtaggen #metoo tog fart på Twitter efter att skådespelaren Alyssa Milano uppmanat alla som utsatts för sexuella trakasserier att svara på hennes inlägg med orden "me too".

Några dygn senare pekades en rad kända män ut även i Sverige

I Sverige har metoo-rörelsen vuxit snabbt och kvinnor inom väldigt många branscher vittnar om övergrepp och trakasserier.

ANNONS