Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Personer som gått före i vaccinordningen och lyckats få dos ett mot coronavaccinet kommer att få vänta innan de får dos två. Det har Västra Götalandsregionen beslutat.  Bild: Hauke-Christian Dittrich
Personer som gått före i vaccinordningen och lyckats få dos ett mot coronavaccinet kommer att få vänta innan de får dos två. Det har Västra Götalandsregionen beslutat. Bild: Hauke-Christian Dittrich

Regionens beslut: Vaccinfuskare får vänta på nästa dos

Personer som gått före i vaccinordningen och lyckats få dos ett av coronavaccinet kommer att få vänta innan de får dos två. Det har Västra Götalandsregionen beslutat.
– Det är inte acceptabelt att man tar sig friheten att gå före i prioriteringskön och använder en bokningslänk som inte är menad för en, säger vaccinationssamordnaren Kristine Rygge.

GP har i flera artiklar berättat om personer som lyckats kringgå vaccinordningen och få en vaccindos utan att att tillhöra den fas som just nu vaccineras. Frågan för Västra Götalandsregionen har varit hur man ska göra med dos två för dessa personer.

Under fredagen har regionen därför beslutat att vaccinfuskare som regionen känner till kommer att få avvakta med att få dos två. De kommer alltså få vänta på att få nästa dos fram tills dess att vaccineringen av den fas som personen tillhör har påbörjats.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren om när vaccinationen mot corona kan få effekt

Fler fuskare kan upptäckas

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, säger att beslutet som meddelades i dag gäller de personer som olovligen använt en länk för att boka en vaccinationstid vid Svea Vaccin, och att de hittills rör ett fåtal personer.

– Under fem, säger hon och förklarar att beslutet var viktigt att göra eftersom granskningen av vaccinfuskandet fått så stor uppmärksamhet:

– Vi tyckte att det var viktigt att förtydliga detta, så att folk kan känna sig trygga med att vi inte låter folk gå före, säger hon och förklarar att de för en kontinuerlig dialog med samtliga vaccinatörer för att säkerställa att all vaccinering sker enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning.

Om fler fuskare än de nu kända upptäcks, ska även de få vänta på en andra dos.

Vill inte att vaccin går till spillo

Samtidigt har frågan inte varit helt lätt eftersom regionen inte velat att någon vaccindos ska gå till spillo.

Om de personer som smitit före i kön nu kan komma att behöva få en tredje vaccindos, eftersom det gått för lång tid mellan första och andra dosen, är något de undersöker, förklarar Kristine Rygge.

– Det vi jobbar utefter är det Folkhälsomyndigheten meddelat, att det kan gå längre tid mellan doserna än tidigare sagt, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.