Väntetiderna för ett covid-test i Region Stockholm är på tok för långa, tycker regionen.
Väntetiderna för ett covid-test i Region Stockholm är på tok för långa, tycker regionen. Bild: Johan Nilsson/TT

Regionen vädjar: Testa bara vid symtom

Just nu är det långa väntetider för att kunna testa sig för covid-19 i Region Stockholm. För långa, enligt regionen som nu vädjar till människor att bara testa sig om man verkligen har symtom.

ANNONS

– Vi vill väldigt gärna att folk ska testa sig, men bara om man har symtom och om det gäller barn så ska de vara över sex år. Just nu har vi så långa köer att det inte är försvarbart, för som det är nu får man nästan provsvaret när man börjar bli frisk och kan gå tillbaka till arbetet och så ska det ju inte vara, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, till TT.

Boven i dramat, säger hon, är att många människor just nu även upplever förkylningssymtom. Detta i kombination med att barn nu även bör provtas har resulterat i att väntetiderna har skjutit i höjden.

ANNONS

– Därför vill vi att man bara ska testa sig om man verkligen har symtom. Om man har bokad en drive-in-tid vill vi också att man avbokar den om man inte kan komma och att man håller sig hemma om man har bokat ett hemtest, säger Elda Sparrelid.

De senaste två veckorna har Region Stockholm utfört runt 23 000 tester per vecka.

– Vi arbetar med att utöka kapaciteten. Redan nästa vecka kommer den att utökas, men det kommer tyvärr nog inte att räcka, varför vi också måste hitta andra sätt att utöka den på. Vår ambition är att man ska kunna testa sig inom 24 timmar och att man ska få ett svar inom 48 timmar. Men som det är nu räcker kapaciteten inte till, vare sig på provtagningssidan eller på analyssidan.

Johan Nilsson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS