Regeringens budget vinner efter rysare

Riksdagen har klubbat regeringens vårändringsbudget, och höjningen av pensionerna, efter att den politiska vilden Amineh Kakabaveh (-) röstade för regeringens budget. Det betyder att garantipensionen höjs med 1 000 kronor.
– Det här är pensionärernas dag. Jag vill tacka C, V och MP, säger finansministern Mikael Damberg (S).

ANNONS
|

Två ändringsbudgetar med olika typer av höjningar av pensionerna ställdes mot varandra under onsdagen.

174 ledamöter ställde sig bakom regeringens vinnande vårändringsbudget, där pensionsuppgörelsen mellan S, C, MP och V ingår. 173 ledamöter röstade på förslaget från M, SD, KD och L. Två personer var frånvarande.

Efter omröstningen tackade Mikael Damberg Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Alla partier fick ge och ta för att hitta en kompromiss, säger han.

– Det blir lätt en diskussion om det politiska spelet. Men i grunden handlar det om människor som har en väldigt svag ekonomi, som nu kan andas ut, säger han.

Han tycker att det är anmärkningsvärt att högeroppositionen stoppade regeringens förslag, som nu klubbades, från att läggas fram förra veckan.

ANNONS

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh valde att stödja regeringens budget. Damberg säger att han inte visste på förhand hur hon skulle rösta, och tidigare har regeringen sagt att de inte förhandlat med henne inför omröstningen.

– Vi har inte gjort en förhandling med Amineh. Jag har hela tiden känt att Amineh med sitt engagemang för jämställdhet kommer att landa i att stödja det här, säger han.

Ali Esbati (V) säger att det varit stor turbulens under mandatperioden, och menar att partier som ingår i samma regeringsunderlag måste kunna sitta vid samma förhandlingsbord.

– Våra fyra partier kommer att behöva arbeta på ett annat sätt och det bästa är att göra det under en fyrpartiregering, säger han och riktar sig till Centerpartiet.

”Ansvarslöst”

Elisabeth Svantesson (M) menar att det är ansvarslöst och svagt av regeringen att inte säkra stöd för sin budget.

– Det är därför vi moderater föreslår att den regering som tillträder i höst också ska veta att den kan säkra stöd för sin budget. För såhär kan vi inte ha det.

Jakob Forssmed (KD) säger att Sverige inte kan styras så här i förlängningen och att det är skadligt för Sverige.

– Denna disparata konstellation av partilösa och lösa partier som i någon mån bär upp regeringen är en kakafoni, orkestrerad av den svagaste regeringen i mannaminne, säger han.

ANNONS

Forssmed tycker att deras budgetförslag ger mest pengar till utsatta pensionärer, som ensamstående kvinnor, men också ser till att det lönar sig att arbeta.

Detta har hänt

Söndagen den 12 juni S, MP, V och C kom överens om en höjning av pensionerna. Dagen efter deklarerade C att partiet nu ska stödja vårändringsbudgeten.

Redan på måndagen stoppade högeroppositionen i finansutskottet regeringen från att lägga fram förslaget för omröstning i riksdagen av formaliaskäl.

Vid budgetomröstningen i förra veckan yrkade aldrig S på sitt förslag, där ett gammalt pensionsförslag låg. I stället röstade S, V, MP och C ned högeroppositionens budget.

Nu genomförs en ny omröstning, där regeringens nya kompromissförslag ligger på bordet.

Mats Persson (L) säger att Sverige inte funkar.

– Familjen behöver nya pass. Jag kan inte lämna Arlanda. Jag står i vårdkö. Mina barn lär sig inte tillräckligt i skolan. Sverige funkar inte.

Han menar att regeringen skyller ifrån sig, att det alltid är någon annans ansvar.

– Det här är en svag regering, alla ser att vi har ett ohållbart parlamentariskt läge. Utvecklingen går åt fel håll, segregationen ökar. I det läget tror jag att svenska folket förväntar sig att politiker ställer sig upp och tar ansvar. Men det vi hör är det motsatta.

Så sent som i förra veckan röstade riksdagen om budgeten, men då slutade det med att regeringen inte ens yrkade på sin egen budget. I stället låg bara högeroppositionens budget på bordet – och den röstade S, MP, C och V ned.

Pensionsförslagen

S, C, V, och MP:s pensionsförslag:

Garantipensionen höjs med 1 000 kronor (800 efter skatt) i månaden från augusti. Första utbetalningen kan dröja något.

Lägsta garantipensionen för ensamstående skulle därmed bli cirka 9 800 kronor i månaden.

Konsumtionsstödet i bostadstillägget höjs med 100 kronor från oktober.

Det förstärkta jobbskatteavdraget för personer över 65 år föreslås höjas 2023.

En "gas" i pensionssystemet som ökar pensionerna i goda ekonomiska tider ska utredas.

Motförslaget från M, KD, SD och L:

Garantipensionen höjs med 600 kronor (480 efter skatt) per månad från oktober.

Bostadstillägget höjs med 350 kronor för ensamboende och 175 kronor för sammanboende.

Skatten på pension föreslås sänkas för alla den 1 januari 2023.

För de med en total pensionsinkomst över 14 000 kronor blir sänkningen 200 kronor i månaden.

Inför en "gas" i pensionssystemet

Allmänt om garantipension:

Garantipension kan de få som inte har arbetat, arbetat kort tid eller haft låg inkomst. Garantipensionen minskas av annan inkomstpension. Pensionärer med över 14 000 kronor i månaden får ingen garantipension alls.

Källa: Socialdepartementet, utskottsinitiativet från M, KD, L och SD

(tt)

LÄS MER:Fyra svåra år: Här är regeringens största kriser

LÄS MER:Budgetrysare om pensioner går vidare – nytt förslag inom kort

LÄS MER:Vårbudgeten: "Inga förhandlingar med Kakabaveh"

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS