Migrationsminister Maria Malmer Stenergard och Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna, vill skärpa kraven för det svenska medborgarskapet.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard och Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna, vill skärpa kraven för det svenska medborgarskapet. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Regeringen vill ändra grundlagen – för att dra tillbaka medborgarskap

Regeringen och Sverigedemokraterna vill skärpa kraven för att få svenskt medborgarskap. Bland annat vill man införa krav på hederlig vandel och en lojalitetsförklaring till Sverige. Partierna är också överens om att ändra grundlagen för att kunna återkalla medborgarskap – mot någons vilja.
– Medborgarskap är något man förtjänar, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

ANNONS
|

På en pressträff på fredagen redogjorde regeringen och Sverigedemokraterna för hur de avser att skärpa kraven för ett svenskt medborgarskap.

I dag finns det två olika sätt som man kan bli svensk medborgare på.

Dels handlar det om naturaliseringsärenden, vilket innebär att man blir svensk medborgare genom att ansöka om det. Och dels finns det anmälningsärenden, som är ett enklare sätt som främst brukar beröra barn och unga.

I naturaliseringsärenden finns det krav på att man lever hederligt, medan det i anmälningsärenden inte finns. Detta vill regeringen och Sverigedemokraterna ändra på.

– Medborgarskap är något man förtjänar och inget man får förutsättningslöst oavsett hur man lever, säger Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

ANNONS
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard och SD:s gruppledare Linda Lindberg.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard och SD:s gruppledare Linda Lindberg. Bild: Caisa Rasmussen/TT

”Djupt oroväckande”

Hon förklarar att en person mellan 15 och 18 år som begått brott i dag kan få medborgarskap genom anmälan. Exempelvis hände detta den pojke som nyligen dömdes för ett mord i ett gym i Stockholm, enligt Maria Malmer Stenergard.

– Den ordningen är djupt oroväckande, problematisk och direkt stötande, säger hon.

– Det betyder att en person som begått ett mord kan få medborgarskap utan att man ens kontrollerar om det skett. Nu täpper vi till det. Vi ser hur den grova kriminaliteten kryper allt lägre ned i åldrarna så det är mycket rimligt att göra den kontrollen.

En annan sak som regeringen och SD är överens om handlar om att ge Migrationsverket ökade möjligheter att avslå ansökan för den som vill befrias från sitt svenska medborgarskap. Det handlar framförallt om att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

– Befrielse är att man inte kan ha kvar sitt medborgarskap, vilket ska gälla om man försöker få någon ut ur landet, säger Maria Malmer Stenergard.

Dessa två punkter är färdigutredda och regeringen avser att återkomma med lagrådsremiss innan slutet av året.

Lojal med Sverige

Utöver detta ska regeringen tillsätta en ny utredning som ska skärpa kraven ytterligare för svenskt medborgarskap.

ANNONS

Det handlar om skärpta krav på hederlig vandel, på egenförsörjning samt att man ska uttala en lojalitetsförklaring till Sverige.

– Det kan vara ett medborgarsamtal eller liknande ceremoni som ska bara obligatorisk och som ska utgöra slutpunkten i det svenska medborgarskapet, säger Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg.

Enligt Lindberg går det i nuläget inte att säga exakt hur en person ska kunna bevisa sig lojal med Sverige.

– Det kanske är mer att man visar att man inte är lojal med Sverige i ett sånt samtal. Man ska vara lojal med Sverige, ta del av den struktur vi har här, att man inte tänker att man vill leva i parallella samhällen och att man värderar män och kvinnor på samma nivå till exempel, säger hon.

Vill ändra grundlagen

Målsättningen är att innan sommaren fatta beslut om direktiv kring den här utredningen.

Utöver det ska det också införa krav på svenska och samhällskunskap för att få svenskt medborgarskap.

Regeringen och SD vill också göra det möjligt att återkalla ett svensk medborgarskap – mot någons vilja. Men eftersom detta är grundlagsskyddat så kommer det att krävas att man gör grundlagsändringar.

Regeringen och SD avser att återkomma i frågan i samband med att grundlagsutredning tillsätts.

ANNONS

– Det skulle exempelvis kunna vara att man fått sitt medborgarskap på felaktiga grunder, det vill säga att man ljugit eller att man de facto är ett hot mot Sverige. Det skulle kunna vara två saker som ligger till grund för återkallelse av medborgarskap, säger Linda Lindberg.

LÄS MER:Åkesson: Fullt utövande muslimer kan inte vara svenskar

LÄS MER:Centerledaren: Åkesson delar upp svenskar efter hudfärg

LÄS MER:Kristerssons regering vill kunna utvisa utlänningar med dålig livsstil

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS