Regeringen överväger att förbjuda tiggeri i Sverige. Arkivbild.
Regeringen överväger att förbjuda tiggeri i Sverige. Arkivbild.

Regeringen splittrad i tiggerifrågan

Regeringen överväger att införa ett tiggeriförbud i Sverige och kommer särskilt att studera de nordiska grannländernas modeller. Men det tycks bara vara S som öppnar för ett förbud – MP vill inte göra tiggeri brottsligt.

ANNONS
|

- Det är naturligt i det här skedet att konstatera att vi har ett problem, och det är väldigt tydligt när jag möter kommunpolitiker, säger civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) till TT.

I Danmark finns ett nationellt förbud mot tiggeri medan Norge har en modell där kommuner kan införa lokala förbud, skriver Dagens Nyheter.

Shekarabi är nu på Island där han bland annat träffar danska och norska kollegor och tar del av deras erfarenheter av tiggeriförbud.

ANNONS

Han säger att regeringen har engagerat sig, och bland annat slutit samarbetsavtal med Rumänien och Bulgarien – ett samarbete som måste fortsätta.

Tydlig lagstiftning

Men samtidigt överväger han ett förbud eftersom dialogen med dessa länder inte har gett tillräckliga resultat.

- Ändå fortsätter tiggeriet, och vår utgångspunkt är att tiggeri i Sverige inte är någon lösning på diskriminering, fattigdom och utanförskap i de berörda länderna.

TT: Vad är det kommunerna behöver stöd med?

- De behöver tydlighet i lagstiftningen. Det är vad de påtalar, säger Shekarabi.

TT: I vilka delar av lagstiftningen?

- Det är för tidigt att uttala sig om det. Vi måste ta del av erfarenheterna från andra länder.

ANNONS

Shekarabi är mycket försiktig med att säga någonting om hur ett förbud mer exakt skulle tänkas vara utformat. Inte heller vill han spekulera om när ett lagförslag kan vara klart.

"Går inte förbjuda fattigdom"

Miljöpartiet tycks inte alls hålla med om att regeringen öppnar för ett tiggeriförbud.

Partiet avböjer att göra en intervju. Men i en kort skriftlig kommentar till TT säger Miljöpartiets gruppledare och talesperson i migrationsfrågor Maria Ferm:

"Tiggeri är inte ett brott i Sverige och regeringen avser inte att ändra denna lagstiftning. Det går inte att förbjuda fattigdom. Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp."

Delad borgerlighet

Även på den borgerliga flanken är åsikterna delade.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé är positiv till att regeringen överväger tiggeriförbud i Sverige.

- Moderaterna välkomnar, om det stämmer, att Socialdemokraterna äntligen har vaknat upp och vill ta krafttag mot detta allvarliga samhällsproblem. Det verkar ju dock oklart vad som är regeringens åsikt i denna fråga.

Ett förbud skulle dock inte göra hela skillnaden, anser Tobé.

- Det krävs en kraftfull åtgärd för att komma till bukt med detta, men den långsiktiga lösningen handlar såklart om att länder som Rumänien och Bulgarien måste ta ansvar för sina medborgare.

ANNONS

Däremot är Liberalernas rättspolitiska talesperson, Roger Haddad, kritisk mot att regeringen är på väg att svänga om ett tiggeriförbud.

"Det vore ett stort ingrepp i den fria rörligheten inom EU samt med hänsyn till flera andra konventioner om vi ska förbjuda att personer samlar in pengar", skriver han i ett uttalande.

"Ger sig på den fattige"

Även Robert Hårdh, generalsekreterare för människorättsorganisation Civil Rights Defenders, är kritisk.

- Om man nu tror sig kunna lagstifta bort fattigdom så är det oförståeligt att man ger sig på den fattige i stället för den som har försatt honom eller henne i den situationen. För det är precis det som Rumänien och Bulgarien har gjort. Man tvingar utsatta EU-medborgare, inte sällan romer, in i ett totalt utanförskap, säger Robert Hårdh.

Han tycker att om Sverige var angeläget om att bekämpa roten till problemet borde man angripa länderna i stället.

- Som stat så skulle jag överväga möjliga juridiska alternativ, undersöka möjligheterna att hantera det rättsligt inom EU. Men förstås sätta politisk press på de här länderna.

ANNONS

Fakta: Kritiserad tiggeriutredning

Regeringens tiggeriutredning presenterades i februari och möttes då av kritik. Utredningen föreslog bland annat:

att barn till tiggare generellt inte bör erbjudas skolgång.

att polisen snabbare ska vräka personer från olagliga boplatser.

att utsatta EU-medborgare, som sällan har det Europeiska sjukförsäkringskortet, ska stå för vårdkostnaderna själva, med undantag av fall där vård inte kan anstå.

att stötta organisationer som har ett genomtänkt och långsiktigt arbete i Rumänien och Bulgarien.

Fakta: Hälften vill förbjuda tiggeri, enligt Sifo

Hälften av svenskarna, 50 procent, vill ha ett tiggeriförbud medan 27 procent är emot. Övriga har ingen bestämd åsikt i frågan, enligt en Sifoundersökning från april.

Stödet är lägst hos Vänsterpartiets och Miljöpartiets sympatisörer. Bara 7–8 procent av MP- och V-sympatisörerna vill ha ett tiggeriförbud mot 94 procent av Sverigedemokraternas sympatisörer, där stödet för ett tiggeriförbud är allra starkast. Näst störst stöd, 70 procent, finns hos Moderaternas sympatisörer.

Mätningen gjordes under perioden 14–16 april och bygger på 1360 intervjuer.

Källa: Sifo

ANNONS