I nuläget utgör ”klimatbonusbilar” omkring hälften av nybilsförsäljningen av personbilar, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
I nuläget utgör ”klimatbonusbilar” omkring hälften av nybilsförsäljningen av personbilar, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Bild: Henrik Montgomery/TT

Regeringen slopar klimatbonus för bilar

Från och med onsdag kommer bonusen som betalas ut till den som köper en ny klimatsmart bil att slopas, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Det nya beskedet innebär att den som köper eller beställer en klimatsmart bil efter tisdagen den 8 november inte kommer att få ta del av klimatbonusen.

Anledningen är att kostnaden för att äga och köra en så kallad ”klimatbonusbil” i nuläget anses vara jämförbar med kostnaden för att äga och köra en bensin- eller en dieselbil, står det i pressmeddelandet.

I nuläget utgör ”klimatbonusbilar” omkring hälften av nybilsförsäljningen av personbilar.

”Ett statligt marknadsintroduktionsstöd är därför inte längre motiverat”, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Kraftig ökning av klimatsmarta bilar

I en intervju med Dagens Nyheter säger Niki Westerberg, pressekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, att man har sett en kraftig ökning av klimatsmarta bilar.

ANNONS

– Den info jag har fått när det gäller bonusen är att det 2018 var fem procent av alla bilar som var klimatbonusbilar men den senaste månaden är det cirka 60 procent. Då finns det inte längre ett behov av bonusen, säger hon till tidningen.

På frågan om det finns en risk att färre köper klimatsmarta bilar nu när det blir dyrare svarar hon:

– Det måste jag få återkomma till, säger Niki Westerberg till tidningen.

Centerpartiets talesperson reagerar starkt

Centerpartiets klimat- och energipolitiska talesperson Rickard Nordin har reagerat starkt på att regeringen nu ska slopa klimatbonusen, rapporterar Expressen.

– Det här betyder färre elbilar på våra gator och mindre chans att klara våra klimatmål – och detta sker mitt under pågående klimattoppmöte, säger Nordin i intervjun med tidningen.

Han tillägger att det är ”ett slag i magen för alla som planerat att skaffa en elbil framöver” och att det är ”vansinne ur ett näringspolitiskt perspektiv”.

LÄS MER:Utan klimatbonus sviker högerblocket sina väljare

LÄS MER:Regeringen stramar åt klimatbonusen

ANNONS