Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Bild: Ali Lorestani/TT

Regeringen ska införa återvändandecenter

Regeringen och Sverigedemokraterna ger Migrationsverket i uppdrag att öppna återvändandecenter för asylsökande som fått avslag.
Boendena ska placeras nära flygplatser, meddelar migrationsministern och representanter för Tidöpartierna på en pressträff på torsdagsmorgonen.
Nu riktar Centerpartiets partiledare skarp kritik mot regeringen.
– Det är uppenbart att det är SD som styr regeringen helt och hållet när det kommer till migrations- och integrationsfrågorna, säger Muharrem Demirok (C).

ANNONS
|

På en pressträff under torsdagsmorgonen meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att man ger Migrationsverket i uppdrag att inrätta återvändandecenter.

Återvändandecenter ska verka för att de som fått avslag på sin asylansökan ska återvända. Enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) fick 74 procent av de asylsökande avslag under 2022. Totalt registrerade Migrationsverket 11 580 återvändandeärenden. Av de var det 39 procent som lämnade Sverige självmant.

– Om den reglerade invandringen ska upprätthållas måste ett nej vara ett nej. Har man fått avslag på sin asylansökan ska man också återvända, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Regeringen vill inrätta ett återvändandecenter uppger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), på en pressträff tillsammans med Ludvig Aspling (SD), Ingemar Kihlström (KD) och Amir Jawad (L). Uppdraget ges till Migrationsverket.
Regeringen vill inrätta ett återvändandecenter uppger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), på en pressträff tillsammans med Ludvig Aspling (SD), Ingemar Kihlström (KD) och Amir Jawad (L). Uppdraget ges till Migrationsverket. Bild: Ali Lorestani/TT

Ska finnas särskild personal

Alla personer som fått ett beslut att lämna Sverige ska erbjudas plats i återvändandecenter.

ANNONS

– Återvändandecenter syftar till att samla personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och som därmed ska lämna landet. Och att de personerna ska samlas på ett och samma ställe, säger Ludvig Aspling (SD).

Det ska även finnas personal med särskild kompetens på de olika boendena.

– Här är det av stor vikt att man har personal med särskild återvändandekompetens som aktivt planerar för den boendens utresa och återvändande samt har motiverande samtal med den person som fått sitt utvisnings- eller avvisningsbeslut, säger Ingemar Kihlström (KD).

Placeras nära flygplatser

Migrationsverket har redan särskilda boenden som används när en person som inte är tagen i förvar ska lämna landet. I de boendena bor personer som är i en mer aktiv fas av sitt återvändande.

– Dagens uppdrag innebär att samtliga som bor på Migrationsverkets boenden, även personer som inte har en planerad resa ska bo där. Genom detta uppdrag förändras och utökas platserna och arbetet på boendena, säger Ingemar Kihlström (KD).

De nya boendena ska placeras nära flygplatser för att underlätta logistiken och förenkla påverkans- och planeringsarbetet.

– Återvändandecenter bör också underlätta logistiken kring samordnade resor, det vill säga när flera personer reser med samma flyg, säger Ingemar Kihlström (KD).

ANNONS

Centerledaren: ”Tragiskt”

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok blev inte förvånad av regeringens besked. Han säger att han sett Sverigedemokraterna lägga liknande förslag på kommunal nivå och menar att det här är ett sätt för regeringen att blidka SD.

– Det är tragiskt att det krupit hela vägen in till Rosenbad och blivit regeringens politik. Det är uppenbart att det är SD som styr regeringen helt och hållet när det kommer till migrations- och integrationsfrågorna.

Han riktar även stark kritik mot regeringen samtidigt som han understryker att alla är eniga i att ”ett nej är ett nej”.

– Regeringen verkar inte ha någon aning om vad det konkret ska bli av förslaget. Det viktiga är att signalera att man vill skicka tillbaka människor.

Men är återvändandecenter ett problem?

– Utan att ha sett något konkret är det svårt att säga vad det här skulle medföra.Det finns mängder med undantag i det förslaget, som för barnfamiljer och ensamkommande, vilket är bra. Men man får se hur de lyckas uppfylla rättssäkerheten.

LÄS MER:Så stort förtroende har väljarna för partiledarna

LÄS MER:Lägsta stödet på många år för Kristdemokraterna

LÄS MER:Kristersson bör fortsätta hålla sig i bakgrunden

ANNONS