Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen: "SD skadar Sverige medvetet"

I en debattartikel i amerikanska Wall Street Journal håller SD:s partitopp med om president Donald Trumps Sverigebild. Den svenska regeringen ska nu gå till moteld med en egen debattartikel.

- Vi har kommit till en punkt där Sverigedemokraterna medvetet skadar Sverige genom att ljuga om oss i internationell media, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson och partiets gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson skriver i Wall Street Journal att Trump har rätt när han pekar på Sveriges problem med en "öppen dörr"-invandring. De anser att presidenten snarare kommer med underdrifter.

Anklagas för lögn

SD-topparna pekar på att Sverige under åren 2014-2016 tog emot nära 275 000 asylsökande, varav en majoritet från muslimska länder. I debattartikeln kopplas social oro, upplopp och brottslighet ihop med invandringen.

Morgan Johansson anser att SD-topparna ljuger genom att förtränga sådana fakta som ger en positiv bild av Sverige. Han är särskilt upprörd över påståendet att återvändare som stridit för IS "tas emot med öppna armar av vår socialistiska regering".

Regeringen ska nu anlägga moteld genom att ge så många intervjuer som möjligt med utländska medier och skriva en egen debattartikel i Wall Street Journal de närmsta dagarna. Där tänker justitieministern ta upp brottsligheten och peka på att Sverige ligger på en internationellt låg nivå ifråga om våld. Johansson kommer också att hävda att det inte finns några "no go"-zoner i Sverige.

Varnar för skada

Regeringen kommer också att lyfta fram hög ekonomisk tillväxt, statsfinanser i ordning och växande sysselsättning.

TT: Men har inte Sverige problem med integration och brottslighet?

- Det är klart att det finns inget land som inte har problem och det är just därför vi måste förstärka polisens närvaro i några av de utsatta områdena, säger Johansson.

Justitieministern varnar för att SD:s bild av Sverige kan skada landet genom att man i andra länder får intrycket att Sverige är särskilt våldsamt. Det kan få ekonomiska konsekvenser och påverka affärsmöjligheter, enligt Johansson. Han tycker inte att det är bra att svenskar polemiserar med varandra i utländsk press men anser att det inte finns något val.

Håller ej med

Enligt SD:s gruppledare Mattias Karlsson var det SD själv som tog initiativet till debattartikeln, inte Wall Street Journal.

- Vi tyckte att det var viktigt i och med att regeringen och Carl Bild med flera varit ute i amerikanska medier och gett sin bild av Trumps uttalanden och problemen i Sverige. Då ville vi ge våran som en motbild så att den amerikanska allmänheten har olika perspektiv att förhålla sig till, säger han.

Karlsson ser också en poäng med att få fart på debatten på hemmaplan om de "migrationsrelaterade problemen". Han håller inte med Morgan Johansson om att Sverige kan skadas.

- Jag tror inte att det är debatten som skadar Sverige utan att det är problemen vi har som skadar Sverige, säger Karlsson.