Regeringen och SD presenterar klimatplanen

Utsläppshandel och kärnkraft är i fokus i regeringens och Sverigedemokraternas klimatpolitiska handlingsplan, som ska visa hur Sverige ska nå utsläppsmålen. Fokus är att få ned utsläppen på lång sikt.
– Det är inte så att det finns en ny magisk lösning som gör att Sveriges klimatproblem är löst. Vi jobbar inte på det sättet, säger Romina Pourmokhtari (L).

ANNONS
|

På torsdagen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna den klimathandlingsplan som ska visa hur Sverige når klimatmålen.

– Det finns en bred enighet i Sveriges riksdag om att nå EU:s klimatmål och de svenska klimatmålen.

Det sade statsministern Ulf Kristersson (M) på en pressträff tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Sverigedemokraternas klimat- och miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), statsminister Ulf Kristersson (M),  energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) samt Sverigedemokraternas klimat- och miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen (SD) presenterar regeringens klimathandlingsplan under en pressträff.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) samt Sverigedemokraternas klimat- och miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen (SD) presenterar regeringens klimathandlingsplan under en pressträff. Bild: Jessica Gow/TT

Klimatplanen ska visa vilken politik regeringen tänker driva för att minska klimatutsläppen och nå de nationella klimatmålen. Det handlar bland annat om hur utsläppen från transporter ska ned med minst 70 procent till 2030 jämfört med 2010, och hur Sverige ska nå nettonollutsläpp senast 2045.

ANNONS

Fokus i handlingsplanen ligger på det långsiktiga målet till 2045, och regeringen och SD öppnar för att etappmålen till 2030 behöver omarbetas utifrån EU:s krav.

Regeringen och SD sätter stor tilltro till elektrifieringen, utbyggnaden av kärnkraft och en anpassning efter EU:s klimatpolitik. Fler sektorer ska omfattas av utsläppshandelssystemet och genom att utgå från EU:s regelverk kan en större andel av utsläppsminskningarna ske utomlands.

De vill också driva på för övergången till elflyg, genom ett statligt stöd, och främja marknaden för eldrivna fartyg.

Ebba Busch (KD) säger att det är avgörande att fasa ut de fossila bränslena och att EU:s klimatpolitik ska styra Sverige ännu tuffare mot det, för att nå nettonollutsläpp 2045.

– I klimathandlingsplanen kommer vi fortsätta med att fokusera på att bygga ett robust elsystem. Vi kommer också att behöva öka självförsörjningen av mineral och metaller, säger hon.

Statsminister Ulf Kristersson säger att regeringen och SD har två utgångspunkter när utsläppen ska sänkas: att konkurrenskraft i svensk ekonomi och välstånd säkras, samt att omställningen ska vara socialt hållbar.

Han säger att utbyggd kärnkraft är det enskilt viktigaste.

– Utan energipolitik har man ingen klimatpolitik.

Lång sikt

Regeringen har fått kritik för att den politik som drivs kommer att öka utsläppen av växthusgaser från trafiken och inte når transportmålet så som det ser ut nu. Anledningen har varit förändringar gällande reduktionsplikten, men regeringen har hänvisat till att utsläppen ska minska på lång sikt.

ANNONS

På en fråga om vad för förslag som gör att 2030-målet nås, som en kompensation för den minskade reduktionsplikten, svarar Romina Pourmokhtari:

– Det är inte så att det finns en ny magisk lösning som gör att Sveriges klimatproblem är löst. Vi jobbar inte på det sättet. Det som är det nya i handlingsplanen är att vi utreder ett nytt system med utsläppshandeln.

Hon säger att det finns flera förslag i handlingsplanen som minskar utsläppen här och nu, som en skrotningspremie, men svarade inte på när de svenska utsläppen totalt kan börja minska igen.

”Bråttom”

Romina Pourmokhtari säger att det är bråttom att ställa om, och att också är en fråga om svenskt välstånd och Sveriges position som industriland.

– Sverige behöver öka takten, och för första gången ha en plan för att nå nettonollutsläpp.

Pourmokhtari säger att det har saknats en förståelse för att en bra klimatpolitik förutsätter en bra energipolitik, att det krävs stora mängder ren el.

– Den tidigare förda politiken har inte haft en plan för att klara netto noll. Det kräver en mer omfattande omläggning. Det är den planen vi presenterar här idag, säger hon.

Regeringen och SD är överens om att Sverige ska nå EU-målen 2030, enligt Pourmokhtari, och att de ska tillsätta en utredning kring detta.

ANNONS

– Sverige kommer också att införa EU:s nya utsläppshandelssystem redan 2027.

Det betyder att Sverige ska vara med i EU:s system från start. Systemet ska rymma byggnader, vägtransporter och mindre industrier.

Planen skulle ha presenterats redan i november, men det har dragit ut på tiden. På onsdagen var dock regeringen och SD överens. Enligt uppgifter till SVT ströks dock flera punkter i slutförhandlingarna.

LÄS MER:Regeringen och SD överens om klimathandlingsplanen

LÄS MER:Detta har hänt under Romina Pourmokhtaris första år som minister

ANNONS