Regeringen och SD: Gör det lättare att avlyssna gängkriminella

Regeringen och Sverigedemokraterna vill att polisen ska kunna avlyssna personer som inte är misstänkta för brott.
– Vi behöver de här mönsterbrytande åtgärderna för att stoppa gängen, säger jämställdhetsministern Paulina Brandberg (L).

ANNONS
|

Det ska bli lättare att använda så kallade hemliga tvångsmedel, meddelade regeringen och SD på en pressträff på onsdagen.

– Vi vill att hemliga tvångsmedel ska kunna användas utan konkret brottsmisstanke, innan en förundersökning är inledd, säger justitieministern Gunnar Strömmer (M).

Bland annat ska polisen kunna övervaka och avlyssna gängkriminella utan att det finns en konkret brottsmisstanke. Detta för att kunna stoppa brott innan de inträffar.

Gunnar Strömmer säger att det här ska kunna införas redan i höst.

– Syftet med att ge kraftfullare verktyg är inte att de ska kunna riktas mot medborgare i allmänhet utan för att vi ska komma åt den grova organiserade brottsligheten.

ANNONS

Personlig integritet

Han konstaterar att det här är ett ingrepp i den personliga integriteten, men att brottsoffers integritet påverkas om inte brotten förhindras.

– Vi ska inte skapa ett övervakningssamhälle, och det gör vi heller inte, säger Gunnar Strömmer.

Jämställdhetsministern Paulina Brandberg (L) säger att få brott klaras upp, och att det är svårt att komma åt dem som driver våldet framåt.

– Om man kommer åt de här ledargestalterna går det att få resultat, säger hon.

Förslaget är en del av Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna och bygger på en utredning som den förra S-regeringen tillsatte.

ANNONS