Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) presenterar en nyhet på migrationsområdet tillsammans med Ludvig Aspling (SD), Ingemar Kihlström (KD) och Mauricio Rojas (L).
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) presenterar en nyhet på migrationsområdet tillsammans med Ludvig Aspling (SD), Ingemar Kihlström (KD) och Mauricio Rojas (L). Bild: Henrik Montgomery/TT

Regeringen: Högre bidrag till den som återvandrar

Regeringen och Sverigedemokraterna vill att fler invandrare ska lockas med bidrag från staten till att återvända till sina ursprungsländer.
Hur stort bidraget ska vara kommer utredaren Joakim Ruist titta på, men Tidöpartierna är övertygade om att det finns en stor grupp personer som skulle vara intresserade.

ANNONS
|

Utredningen som regeringen nu tillsätter är en del av Tidöavtalet och handlar om att genom frivillighet hjälpa och locka personer att lämna Sverige – om de inte trivs eller har kunnat integreras.

Hjälp och bidrag till återvandring finns redan, 40 000 kronor kan en familj i Sverige få om de återvandrar. Enligt regeringen har det hittills i år varit två personer som återvandrat från Sverige – alldeles för få enligt Tidöpartierna.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) tycker att stödet är för begränsat i dagsläget och att det saknas information till de grupper som skulle kunna vara intresserade.

ANNONS

– Det kan handla om personer som har flytt krig men där situationen nu har blivit bättre. Det kan också handla om personer som levt i utanförskap i Sverige och inte har lyckats integreras, till exempel när det gäller språk eller egen ekonomisk försörjning, säger Malmer Stenergard.

”Inte varit tillåtet att prata”

Mer specifik än så vill hon inte vara men hon nämner under presskonferensen att somalier generellt har haft svårare att integreras än personer från Balkan.

Malmer Stenergard säger att återvandring inte har prioriterats under de senaste decennier, trots att möjligheten har funnits sen 80-talet.

– Under decennier har vi haft en hög invandring och en bristande integration och fram till ganska nyligen var det inte tillåtet att prata om det för man riskerade att stigmatisera vissa grupper, säger Malmer Stenergard.

Regeringen och SD hänvisar till Danmark som satsat stort på återvandring. Där rör det sig om ungefär 400 personer per år som tackat ja till det danska återvandringsstödet om 250 000 kronor.

– Och det tycker jag är en ganska stor andel sett till Danmarks befolkning och med tanke på att de inte har lika många personer i utanförskap som vi, säger Malmer Stenergard.

”Ska smaka mer än det kostar”

Vad det svenska återvandringsbidraget skulle kunna landa på vill hon inte spekulera i utan lämnar det till utredaren: nationalekonomen Joakim Ruist, som tidigare var verksam vid Göteborgs universitet. Han fick under 2018 stort genomslag för sin forskning, då han var först ut med att beräkna hur mycket flyktinginvandringen till Sverige kostat.

ANNONS

Ludvig Aspling, integrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, vågar heller inte svara på hur stort bidraget ska vara.

– Men i uppdraget till utredaren står det att det ska göras en samhällsekonomisk analys och det betyder i princip att det ska smaka mer än det kostar (för den svenska statskassan reds.anm.).

LÄS MER:Styret: "Ingen ska tvingas anmäla papperslösa”

LÄS MER:Sverige skriker efter läkare – men Tiba utvisas

LÄS MER:Svårt komma åt kommuner och individer som trotsar lag om informationsplikt

ANNONS