Regeringen kallade till pressträff i Rosenbad tisdagsmorgonen. Där meddelade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) att man beslutat att lägga fram propositionen om kalkbrytning för Cementa för Riksdagen.
Regeringen kallade till pressträff i Rosenbad tisdagsmorgonen. Där meddelade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) att man beslutat att lägga fram propositionen om kalkbrytning för Cementa för Riksdagen. Bild: Robin Ek/ TT

Regeringen går vidare med undantagslag för Cementa

Regeringens proposition skulle ge Cementa ett särskilt undantag för att få fortsätta bryta kalk på Gotland. Men enligt lagrådet strider förslaget mot grundlagen. Trots det går nu regeringen vidare med propositionen.
– Vi har lämnat in ett lagförslag till riksdagen i dag. Lagändringarna väntas träda i kraft den 15 oktober, säger klimatminister Per Bolund (MP) på dagens pressträff.

ANNONS
|

När riksdagen öppnade för en vecka sedan utlovade regeringen att propositionen om en undantagslag skulle överlämnas just i dag. Två dagar senare yttrade sig dock lagrådet i frågan. Och yttrandet var ett inte helt positivt sådant.

Trotsar lagrådet – och går vidare med förslaget

På tisdagsmorgonen ger regeringen beskedet att man går vidare med propositionen i dess nuvarande form – trots lagrådets invändningar.

– Det skulle bli en allvarlig situation om det blev stopp för Cementas kalkbrytning i höst. Ett driftstopp skulle kunna få omfattande samhällskonsekvenser, och leda till att hundratusentals varsel läggs, vilket drabbar enskilda invånare, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Lagrådet, som har i uppgift att granska regeringens lagförslag, gjorde bedömningen att propositionen i fråga var oförenlig med grundlagen. Bland annat, menade man, stred förslaget mot kravet på beredning, alltså det sätt på vilket ett lagförslag ska arbetas fram.

ANNONS

– Vi vidhåller att det är en generell lagstiftning som syftar till att hantera en allvarlig kris, säger Per Bolund på tisdagens pressträff.

Lagrådets kritik handlade även om principen att en lag ska gälla generellt för alla, och inte skapas för att lösa en enskild persons eller företags problem.

Avfärdar invändning om tilltro till rättssystemet

Kritiken handlade även om att att förslaget i dess nuvarande form kan skada tilltron till rättssystemet, då Cementa tidigare fått sin sak prövad i domstol, och nekats tillstånd. Regeringen delar dock inte den bilden av förslaget, meddelade klimatminister Bolund.

– Vi korrigerar inte på något sätt ett domstolsbeslut. Domstolens bedömning gällde på lång sikt. Det här är ju en åtgärd för en kortare tidsperiod, för att överbrygga en svår period som skulle kunna drabba Sverige allvarligt, sade han på pressträffen.

LÄS MER:Regeringen går vidare med undantag för Cementa

LÄS MER:Lagrådet sågar regeringens undantag för Cementa

ANNONS