Ringen säljs långt över guldvärdet.
Ringen säljs långt över guldvärdet. Bild: Kronofogden

Rävring från Foxtrot-nätverket säljs av Kronofogden

Guldvärdet motsvarar ungefär 10 000 kronor. Men kopplingen till det kriminella Foxtrot-nätverket har gjort att rävringen, som Kronofogden nu auktionerar ut, blivit en budraket. I skrivande stund är högsta budet 47 000 kronor.
– Allt det här känns väldigt osmakligt, säger Kronofogdens Johannes Paulson.

ANNONS
|

Kronofogden auktionerar just nu ut en rävring, som tillhört en gängkriminell man som ingått i kretsen runt Rawa Majid, också kallad ”den kurdiska räven” och Foxtrot-nätverket.

Ringen har beslagtagits från den 24-årige gängmedlemmen och utmätts i samband med en husrannsakan.

Med en vikt på 18,6 gram och en renhetsgrad på 18 karat borde ringen vara värd någonstans runt 10 000 kronor, sett till guldvärdet. Men i skrivande stund är det ledande budet 47 000 kronor. 37 000 kronor är alltså vad kopplingen till Foxtrot-nätverket är värd, enligt budgivarna på Kronofogdens auktionssajt.

– Detta är märkligt. Normalt när vi säljer guld så får vi bud som ligger så vi kan skära emellan och göra en liten vinst i förhållande till det aktuella guldpriset. Jag kan bara tolka det som att det är väldigt stort intresse för den här sortens ring, säger Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott på Kronofogden.

ANNONS

Välkänd symbol

Rävringen är en välkänd symbol för Rawa Majid och Foxtrot-nätverket. Det finns flera bilder ur polisens förundersökningar där Rawa Majid och andra bär identiska ringar.

Dessutom sålde klädföretaget Acne en liknande ring förra sommaren. Efter kritik från åklagare i Sveriges Radio valde Acne då att plocka bort ringen ur sortimentet.

Skärmdump från den pågående auktionen.
Skärmdump från den pågående auktionen. Bild: Kronofogden

I skrivande stund har 19 bud inkommit i auktionen. Ringens startpris var 7 400 och har sedan i rask takt stigit till 47 000 kronor. Det finns något problematiskt med att just kopplingen till Foxtrot-nätverket innebär att värdet mångdubblas, menar Johannes Paulson. Samtidigt har Kronofogden ingen möjlighet att göra något annat än att auktionera ut det som utmätts, oavsett vilken historia som föremålet bär på.

– Det är just proveniensen som betalas här. Och uppriktigt sagt, allt det här känns väldigt osmakligt, att vår exekutiva auktion är inblandade i det här. Men vi har inget val. Vi är tvungna enligt lagstiftning att utmäta tillgångar och har ett uppdrag från våra fordringsägare att få ut så mycket pengar som möjligt. Så vi är helt låsta i det här, säger Johannes Paulson.

Han påpekar också att identiteten hos den som vinner auktionen kommer att bli möjlig att begära ut från myndigheten och att Kronofogden alltid kontrollerar var köparnas pengar kommer ifrån.

ANNONS

– Namnet på köparen kommer att bli en offentlig handling så det kan man hämta från oss. Vi kommer, som alltid, vara väldigt noga med delbetalningen och även titta var pengarna kommer ifrån. Är det något misstänkt med det här kommer vi att anmäla det till finanspolisen, om det finns misstanke om brott på något sätt, säger Johannes Paulson.

En identisk ring på Rawa Majids finger.
En identisk ring på Rawa Majids finger. Bild: Bild: Polisen

Kan snart täcka skulden

Utmätningen av ringen gjordes eftersom det finns skulder kopplade till böter, avgifter till brottsofferfonden och trafiksäkerhetsföreningen på sammanlagt 50 000 kronor. Med tanke på att Kronofogden tar ut en avgift på fyra procent vid auktioner innebär det att ringen, om budgivningen kommer upp i 52 000 kronor, kan täcka hela skulden.

I augusti 2022 infördes en ny lag, som gör det lättare för Kronofogden att på distans utmäta tillgångar från personer med skulder. Med stöd av den lagen, som tar sikte på just gängkriminella, utmättes tillgångar till ett värde av 93,3 miljoner förra året. Det handlar till exempel om bilar, klockor och guldkedjor.

– Vi har hela tiden auktioner av till exempel klockor för halvmiljonen eller flera hundra tusen. Det är något som är väldigt vanligt hos oss. Men just det här, att det sticker ut på det här sättet och att proveniensen skattas så här högt, det har jag inte varit med om tidigare, säger Johannes Paulson.

ANNONS

LÄS MER:Misstanken: Ung kvinna från Göteborg levererade pistolen – sen mördades Foxtrot-toppens mamma

LÄS MER:Vänner och fiender – bland gängen i Göteborg

LÄS MER:T-falangen – nätverket som sätter skräck i Göteborg

ANNONS