Rättsexperten om sommarstugemordet: "Som en film"

En flerbarnsmamma och hennes sambo misstänks för att dödat kvinnans pappa och försökt döda hennes mamma. Ett försäkringsbolag vill dessutom att polisen ska utreda omständigheterna kring kvinnans makes död. – Det är lite som en film, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem om utvecklingen av det så kallade sommarstugemordet.

ANNONS
|

Sommaren 2015 drunknande en man i 40-årsåldern i Hjälmaren i ett sommarstugeområde i Arboga.

Ett år senare dödades en man i 70-årsåldern och en kvinna i 65-årsåldern skadades allvarligt i en sommarstuga i samma område.

De båda händelserna har en gemensam nämnare - en kvinna i 40-årsåldern.

Kvinnan var gift med mannen som drunknade och hon är dotter till det attackerade paret.

Nu sitter hon anhållen misstänkt för mord och mordförsök på sina föräldrar. Det finns också en misstänkt medgärningsman till brotten - en mer än hälften så gammal man som kvinnan bor tillsammans med. Enligt uppgifter ska de ha ett förhållande.

ANNONS

LÄS MER: De misstänks för sommarstugemordet

Försäkringsbolaget reagerade

Rörande drunkningen finns flera omständigheter som fick ett försäkringsbolag att reagera. Någon ska ha tecknat en livförsäkring i makens namn och kvinnan ska ha stått som förmånstagare. Försäkringsbolaget strider därför nu för att polisen ska inleda en förundersökning rörande dödsfallet.

Men detta är inte allt. Kvinnan var dessutom misstänkt för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning efter att ha sexutnyttjat två ensamkommande flyktingbarn. Men efter två veckor lades utredningen ner, som bland annat Eskilstuna-Kuriren skrivit.

Den anhållne mannen i 20-årsåldern ska, enligt tidningen, vara misstänkt för att ha attackerat flyktingbarnen efter att de berättat om händelsen om det sexuella utnyttjandet i media.

– Varje mordfall är unikt det finns många tragiska mordfall, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem som vill likna just denna historia med en film.

"Unikt fall"

Viktigt att poängtera är att dottern och hennes sambo än så länge bara är skäligen misstänkta, den lägre misstankenivån.

– Men visar det sig att misstankarna blivit befästa, då är det ett mycket unikt fall, konstaterar Sven-Erik Alhem.

Han lyfter fram flera saker som gör det dramatiskt - som att de finns ett släktband mellan misstänkt och offer. Och att det finns misstankar om ett ekonomiskt motiv.

ANNONS

– Det är ett väldigt udda fall som innehåller många ingredienser, säger Sven Erik Alhem och fortsätter.

– Men det är en hemsk situation, det måste man säga att det är.

Om en häktningsframställan kommer att lämnas in ska den göras senast på fredag. Då kommer det framgå om misstankarna har stärkts.

ANNONS