Ett hundratal brottsoffer är målsägande.
Ett hundratal brottsoffer är målsägande.

Rättegång väntar: "Det kommer bli tårar"

Totalt finns det ett hundratal brottsoffer som är målsägande i terrormålet mot Rakhmat Akilov. Inom kort lämnas det in skadeståndskrav på 150 000 kronor per överlevande.

ANNONS
|

Göran Hjalmarsson och Gustaf Linderholm är målsägandebiträden åt 23 av dem. De kommer alla att medverka på rättegången.

- Den gemensamma nämnaren för de här 23 är att de har överlevt närmast mirakulöst. I många fall rör det sig om att den här lastbilen åkte förbi och att de kunde känna vinddraget, luftdraget, vissa på en centimeters avstånd, säger Hjalmarsson vid en presskonferens några timmar efter att stämningsansökan lämnades in till Stockholms tingsrätt.

ANNONS

- Vi menar att de blivit utsatta för ett försök till terroristbrott. För att uttrycka det enkelt: ett mordförsök.

Högre anspråk än vanligt

Inom kort kommer de att lämna in skadeståndskrav på 150000 per överlevande. Det är något högre än anspråk brukar vara vid brottsrubriceringen mordförsök.

- Det är personer som från klar himmel blir utsatta för mordförsök mitt på blanka dagen på en gågata i Stockholm där de har en rimlig rätt att inte bli utsatt för det, säger advokat Gustaf Linderholm.

Även de offer som inte är identifierade har rätt att få skadestånd. Flera personer som inte tidigare gett sig tillkänna har i dagarna vänt sig till Gustaf Linderholm. Den möjligheten finns fortsatt. Anspråken för efterlevande till personer som dödades i dådet kommer att bestämmas individuellt.

"Extremt tuff process"

Nu står de drabbade inför en ganska tuff rättegång medan flera å andra sidan kan uppleva den som en lättnad, säger Göran Hjalmarsson.

ANNONS

- Det är en extremt tuff process. Det handlar att inom någon månad konfronteras med den terroriståtalade personen och det krävs en mental styrka och mycket förberedelsearbete.

TT: Hur kommer de att reagera på att möta Rakhmat Akilov?

- Av erfarenhet från andra mål som varit väldigt starka så kommer det bli mycket känslor, det kommer bli tårar, vi kommer få avbryta förhören, det kan bli fråga om medhörning, att man inte orkar sitta i samma sal. Andra kommer att titta honom i ögonen och svara bra på frågorna utan att bryta samman.

Det viktiga för målsägandena är enligt Göran Hjalmarsson inte om Rakhmat Akilov döms för terroristbrott eller mord utan att de blir trodda och behandlade med respekt på ett rättssäkert sätt.

TT

ANNONS