På måndagen inleddes förhandlingarna i Attunda tingsrätt i målet mot flera personer som är misstänkta för bland annat förberedelse till mord, grovt brott och grovt narkotikabrott i Sundsvall.
På måndagen inleddes förhandlingarna i Attunda tingsrätt i målet mot flera personer som är misstänkta för bland annat förberedelse till mord, grovt brott och grovt narkotikabrott i Sundsvall. Bild: Johan Hallnäs/TT

Rättegång inledd i omfattande gängmål

ANNONS
|

Den 2 december 2022 besköts tre unga män med kopplingar till Dalennätverket i bostadsområdet Bosvedjan i norra Sundsvall.

Skyttarna, två pojkar som vid skotten bara var 15-år gamla, hade lejts av en 21-årig man att begå dådet. Det blev startskottet på en cirka två månader lång våldsvåg i Sundsvall.

På måndagen inleddes rättegången i Attunda tingsrätts säkerhetssal som ger en inblick i kriget om stadens narkotikamarknad mellan de Stockholmsbaserade Dalen- och Foxtrotnätverken.

23 åtalade

Sammanlagt 23 personer, varav den yngsta är född 2007, står åtalade för att på olika sätt ha varit inblandade i brottsligheten.

ANNONS

Under rättegångens första dag närvarar samtliga åtalade. De flesta är på plats i salen och sitter utspridda i tingsrättssalen bredvid sina respektive advokater. Ibland sneglar de mot varandra, ler och skrattar, innan de åter vänder huvudet och riktar sin uppmärksamhet framåt.

I centrum för åtalet står den 21-årige mannen som lejde tonårspojkarna att utföra dådet i Bosvedjan.

Han pekas av åklagarna ut som huvudman och uppges vara hjärnan bakom mordplaner och mordförsök, och lejt andra personer, däribland flera yngre, att begå dåden i sitt ställe.

Han tillhörde tidigare Dalennätverket, men hade en tid innan skottlossningen i Bosvedjan bytt sida och anslutit sig till det rivaliserande Foxtrotnätverket sedan en konflikt uppstått mellan honom och en av hans gamla kumpaner.

Nu lojal med Foxtrotledaren, den efterlyste man som har blivit känd som “Kurdiska räven”, skulle han ta över narkotikamarknaden och med våld konkurrera ut Dalennätverket, som fram till dess hade styrt stora delar av densamma.

– Vår bild är att 21-åringen är någon sorts lokal ansvarig person i Sundsvall, en organisatör, planerare och initierare, säger kammaråklagare Henrik Wallin under åklagarteamets sakframställan.

Nio på “dödslista”

Utöver de tre unga männen som var måltavlor för skottlossningen den 2 december stod ytterligare sex personer på 21-åringens “dödslista”.

Under två nätter i rad, den 22 och 23 januari, gjorde man bland annat försök att detonera sprängladdningar i anslutning till en Dalenanhängares anhörigs bostad, men misslyckades.

ANNONS

Ytterligare mordplaner på andra rivaler var i görningen, men de satte polisen stopp för när man den 26 januari gjorde ett tillslag och grep flera misstänkta.

Utöver våldsdåden rör målet i grunden hantering av stora mängder narkotika, främst kokain.

Bevisningen utgörs främst av chattkonversationer mellan de åtalade som polisen via så kallad hemlig dataavläsning har kunnat följa i realtid.

Även narkotika, vapen och sprängämnen som beslagtogs i samband med polisens tillslag utgör viktiga bevis.

Under rättegångens första dag gick åklagarna igenom chattkonversationerna som de menar på påvisar sprickan som uppstod mellan 21-åringen och Dalennätverket.

De gick även igenom en tidslinje över de våldsdåd och försök till våldsdåd som ägde rum fram till polisens tillslag.

Förnekar brott

21-åringen nekar till samtliga brott.

– Han förnekar samtliga gärningar och tillbakavisar de som åklagarna påstår att han ska ha gjort, säger hans advokat Martin Larsson.

Han vill inte heller kännas vid de chattar som åklagarna anser visar att det är han som drar i trådarna.

– Han förnekar att det är han som ska ha tagit emot och skickat de meddelandena, säger Martin Larsson.

Rättegången hålls i Attunda tingsrätt av utrymmes- och säkerhetsskäl och förväntas pågå i cirka tio veckor.

Martin Larsson, den åtalade 21-åringens försvarsadvokat, i Attunda tingsrätt.
Martin Larsson, den åtalade 21-åringens försvarsadvokat, i Attunda tingsrätt. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Fakta: Åtalet mot 21-åringen

Försök till mord, skottlossning i Sundsvall den 2 december 2022, då tre personer besköts. En man träffades av två skott och skadades svårt.

Givande av muta, april 2023.

Stämpling till mord, 21-åringen har tillsammans med "annan" anstiftat mord på sex personer i Sundsvall.

Grovt narkotikabrott, hanteringen av ett kilo kokain.

Synnerligen grovt vapenbrott, innehav av två automatkarbiner och en halvautomatisk pistol.

Förberedelse till mord, 21-åringen har tillsammans med fem andra personer förberett att skjuta ihjäl en man i Sundsvall.

Försök till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse, 21-åringen har tillsammans med två andra personer försökt döda tre personer genom att detonera en bomb på en balkong.

Försök till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse, 21-åringen har tillsammans med en annan person försökt döda en person genom att detonera en bomb på en balkong vid en bostad i Sundsvall.

Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, 21-åringen har tillsammans med två andra personer hanterat tre termosbomber innehållande 4,5 kilo sprängämne och fyra elsprängskapslar.

Källa: Åklagarens stämningsansökan

ANNONS