Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Docent Magnus Ranstorp och analytiker Filip Ahlin, båda på Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, presenterade rapporten ”Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern – en studie om radikalnationalistiska miljöer i Sverige” vid en pressträff i Stockholm.
Docent Magnus Ranstorp och analytiker Filip Ahlin, båda på Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, presenterade rapporten ”Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern – en studie om radikalnationalistiska miljöer i Sverige” vid en pressträff i Stockholm. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ranstorp: Det kommer att ske fler vit makt-terrordåd

När och på vilken plats går inte att säga, men det kommer att ske fler vit makt-influerade terrordåd. Det menar Magnus Ranstorp, docent vid försvarshögskolan och en av författarna till en ny rapport om Sveriges radikala nationalister.
– Det är inte bara jag som säger det, även Säpo. Alla är väldigt vaksamma på detta, säger han.

Under tisdagen publicerade Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier, CATS, en rapport om den svenska radikalnationalistiska miljön. Där beskrivs en internetbaserad hatkultur som enligt Magnus Ranstorp, docent vid Försvarshögskolan och en av rapportförfattarna, med stor sannolikhet kommer trigga nya vit makt-inspirerade våldsdåd mot minoriteter.

– Det är inte bara jag som säger det, även Säpo. Alla är väldigt vaksamma på detta, säger han.

Rapporten heter Från Nordiska motståndsrörelsen till alternativhögern. Det är dock inte från personer inom tydligt definierade organisationer som NMR hotet kommer, säger Magnus Ranstorp, utan från gärningsmän som agerar på eget bevåg.

LÄS MER: Nazisternas plan: Öppna kontor i Kungälv

Hat maskeras med skämt

Den polariserande och rasistiska ideologi som ensamma gärningsmän inspireras av återkommer dock på hela skalan av radikalnationalism. Gruppen som går under samlingsnamnet alternativhögern är enligt rapporten skickliga på att paketera sitt budskap i humor och ironi.

– Och de använder ofta memes eller andra interna symboler med det uttryckliga målet att radikalisera samhällsdebatten och göra det oacceptabla acceptabelt, säger Filip Ahlin, analytiker vid CATS.

Exempelvis försökte Philip Manshaus som låg bakom moskéattacken i norska Bærum gå med i NMR innan sitt dåd.

– Problemet var att de han träffade hoppade av NMR och gick med i Nordisk styrka. NMR påstår att han inte var av rätt virke men det finns inget som indikerar att han inte skulle bli upptagen, säger Magnus Ranstorp.

Philip Manshaus var tydlig med att han inte ångrade sina gärningar och hade gjort samma sak igen. Bild: Vidar Ruud
Philip Manshaus var tydlig med att han inte ångrade sina gärningar och hade gjort samma sak igen. Bild: Vidar Ruud

LÄS MER: Manshaus dömd för moskédåd i Norge

Omöjligt att förutse nästa attack

Hittills har framför allt konspirationsteorin om det stora folkutbytet återkommit hos flera ensamagerande gärningsmän, exempelvis vid attackerna mot moskéer i Christchurch och Bærum samt vid skjutningen på Walmart i El Paso förra året. Enligt myten håller den vita rasen på att utplånas genom en invasion av icke-vita.

Var och när nästa attack kommer att ske, eller mot vilken grupp den kommer att riktas, är omöjligt att säga. Det är sådana frågor som uppehåller Säpo dagligen, konstaterar Magnus Ranstorp.

– Den radikalnationalistiska miljön sprider ett narrativ som gör att folk tänker väldigt svartvitt, och glider mot mer extrema tankar kring sina medmänniskor och minoriteter.

– Helt plötsligt har du någon som triggas och bestämmer sig för att göra något, och det är förstås jättesvårt för Säpo att upptäcka de här personerna, säger Magnus Ranstorp.

LÄS MER: Judiska församlingen ber regeringen om säkerhetspengar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.