Kroppsmålning kan skydda mot insektsbett. I en studie konstaterar forskare från Sverige och Ungern att ljusa, målade ränder på kroppen skyddar naken hud mot insektsbett.
Kroppsmålning kan skydda mot insektsbett. I en studie konstaterar forskare från Sverige och Ungern att ljusa, målade ränder på kroppen skyddar naken hud mot insektsbett.

Randig kroppsmålning skyddar mot insektsbett

Ränder på kroppen skyddar inte bara zebror, utan också människor från insektsbett. Mest lockande för bromsar är omålat mörkt skinn.

ANNONS
|

Slutsaterna dras efter experiment på modelldockor i människostorlek - en ljust beige, en mörkt brun och en brun med vita ränder.

Dockorna smetades in med insektslim och placerades ut i naturen.

- Den randiga dockan drog till sig minst antal bromsar, berättar Susanne Åkesson, professor i zooekologi vid Lunds universitet, som genomförde studien tillsammans med ett ungerskt forskarlag.

ANNONS

Den beiga dockan drog till sig dubbelt så många bromsar som den randiga och den helt bruna modellen tio gånger så många.

Prisad zebraforskning

Samma forskare har tidigare tilldelats humorpriset Ignobel för udda forskningsinsatser, då de visat att zebrans vita ränder kan vara ett skydd mot insektsbett.

Bromsars jakt på vattendrag kan vara förklaringen på rändernas skyddande effekt. De vill landa på vattenytor eller i närheten av vatten, eftersom deras larver är beroende av vatten för att utvecklas.

- När solen reflekteras mot en plan vattenyta uppstår en optisk signal. Det blir ett horisontellt, linjärt polarisationsmönster. Bromsar kan se polariserat ljus och det är den här signalen de använder för att hitta vatten, säger Susanne Åkesson.

Samma typ av optisk signal får bromsar från en mörk hud, men signalen försvagas om den mörka ytan blandas upp med ett vitt mönster, förklarar hon.

Zebrastudien ledde till produktion och försäljning av zebrarandiga hästtäcken. Frågan är vad vi kan lära av den nya studien på dockor - hur ska människor klä sig för att hålla bromsarna borta?

ANNONS

Måla ljust

- Du ska ha ljusa, randiga eller prickiga kläder, något mönster som bryter upp. Klär du av dig, ja då kanske du får kroppsmåla dig, säger Susanne Åkesson.

Men även en människa med ljus hy ska i så fall välja vit färg, påpekar hon. Det är den mörka färgen som ger den optiska signal som lockar bromsar.

- Ju vitare färg, desto bättre.

Traditionen att måla kroppen med olika mönster är gammal och utbredd, vilket inspirerade till den forskning som nu presenterats i den vetenskapliga tidskriften Royal Society Open Science.

TT

Fakta: Utbredd tradition

Traditionellt har många olika folkgrupper i bland annat Afrika, Australien och Papua Nya Guinea målat sina kroppar.

Ofta har man då använt sig av vit eller ljust gul, ljust grå eller beiga ränder som applicerats på mörkt skinn.

Eftersom tidigare forskning visat att zebrors vita ränder ger ett skydd mot insektsbett, ville forskarna undersöka om detsamma kan gälla för människor.

Ett försök med modelldockor i människostorlek visade att en enfärgat brun docka drar till sig tio gånger fler bromsar än en brun docka som målats med vita ränder.

En enfärgat beige docka är dubbelt så lockande för broms som en brun docka med vita ränder.

Källa: Lunds universitet

ANNONS