Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Prognosen: Kallaste vintern på många år väntar

Danska meteorologer spår redan nu en kall vinter med mycket snö. I Sverige är man mer försiktig med långtidsprognoser. Däremot ges tydliga besked om att de varmare jackorna bör få hänga kvar i hallen den närmaste tiden.

Det danska väderinstitutet DMI har presenterat en långtidsprognos som förutspår vädret ända in i januari. Även Sverige finns med på kartan, som i breda drag konstaterar att det blir kall vinter med mycket snö, i hela Skandinavien. Om prognosen stämmer kan det blir den kallaste vintern på flera år.

– Om det blir som prognosen förutspår kan det vara den kallaste vintern på sex år. Vi hade ingen riktig vinter förra året och har inte haft en snöig vinter sedan 2010 , säger Mogens Rønnebek från DMI till danska BT.

På svenska Foreca läggs inte lika stor fokus på långtidsprognoser.

– Det görs ju alltid prognoser för vintern väldigt lång tid i förväg, men det brukar ändra sig väldigt ofta. Det får tas med en nypa salt. När en ny prognos har gjorts kan allt se annorlunda ut, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca.

Längre prognoser osäkra

Den danska prognosen sträcker sig tre månader framåt och förutspår den kallaste vintern i Danmark på sex års tid. Enligt DMI kommer en förhållandevis varm novembermånad följas av ett kallare decemberväder med mycket nederbörd i form av snö. Danmark kan då få betydligt kallar väder än normalt, som håller i sig in i januari, skriver danska TV2.

När en långtidsprognos gjordes i Sverige för ett tag sedan såg det ut att bli en blöt vinter. Nu ser det i stället ut att bli kallt. När vintern kommer närmare blir prognoserna allt mer säkra. Fram till dess kan beskeden hinna pendla fram och tillbaka flera gånger. Det är bara en kortare tid framåt som vädret går att förutspå med hyfsad säkerhet.

– En liten rubbning längre fram kan få allt att ändra sig. I större drag kan man se en ungefär veckas tid framåt hur det ska bli, säger Kristoffer Molarin.

Regnskurar nästa vecka

Det borde alltså åtminstone gå att uttala sig om hur vädret blir de närmaste dagarna. I Västra Götaland kommer det kyliga höstvädret att hålla i sig.

– Fredagen blir mest molnig, med någon enstaka glugg i molntäcket. Det gråa trista vädret fortsätter, men det kommer i alla fall vara uppehåll, säger Kristoffer Molarin.

Temperaturerna kommer att ligga kring 7-9 grader både under torsdagen och fredagen. Det molniga vädret ska hålla i sig under helgen. Det är först på söndag som det verkar slå om. 

– Då kommer ett regnområde dra in västerifrån. Det blir mer lågtrycksbetonad väder framåt måndagen. Istället för mulet blir det mer omväxlande väder.

Fortsatt kyligt på morgonen

De som har frusit på väg till jobbet och plockat fram vinterjackan redan nu kan låta den hänga kvar. Det kommer att fortsätta vara kyligt på morgnarna den närmaste tiden.

– Det kommer inte gå under noll grader i Göteborgsområdet än på ett tag. Men 3-4 grader på morgonen kan kännas ganska kallt, så då gäller det att klä sig varmt. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.