Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om covid-19.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om covid-19. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Professorer lyfter fram munskydd som viktigt vapen mot smittan

Munskydd kan bli ett viktigt verktyg i kampen mot coronapandemin. Det menar tre amerikanska professorer i en ny publicering. Sveriges statsepidemiolog ställer sig tveksam till effektiviteten.
– Det är alltid bättre att stanna hemma när du är sjuk än att gå ut med munskydd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

ANNONS

Munskyddens vara eller icke vara har diskuterats flitigt under coronapandemin.

Nu menar tre amerikanska professorer att munskydden kan göra stor nytta i kampen mot coronaviruset.

I ett vetenskapligt paper som ska publiceras i tidskriften Journal of General Internal Medicine som New York Times rapporterat om, argumenterar professorerna för att munskydden inte bara skyddar människor omkring dem som bär dem, utan att bärarna också får i sig mindre mängd virus vilket kan leda till mildare infektion.

Omdiskuterat samband mellan allvarlig sjukdom och smittdos

Statsepidemiolog Anders Tegnell ställer sig dock tveksam till artikelns relevans.

– Vi tycker det är bättre med publicerad vetenskap som har granskats av olika experter än enskilda experters egna bedömningar, säger han.

ANNONS

LÄS MER: Tegnell: Immuniteten är hög i Västra Götaland

Frågan om mindre exponering leder till mildare sjukdomsförlopp är fortfarande omtvistat. Även Anders Tegnells menar att det finns ett möjligt samband mellan hur mycket smitta en person får i sig och hur allvarlig sjukdomen blir, men bara inom sjukvården där personal kan utsättas för väldigt hög exponering i arbete med svårt sjuka.

– Där kan det ha en betydelse och där är vi också väldigt noggranna med att man ska ha ordentlig skyddsklädsel hela tiden. Men att smittdoser skulle spela någon roll ute i samhället finns ingen data på, säger han.

Krav på munskydd i 130 länder

I början av juni ändrade Världshälsoorganisationen, WHO, sina rekommendationer till världens beslutsfattare. WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus sa då att regeringarna bör uppmana allmänheten att bära munskydd på platser där det är svårt att hålla avstånd. I mitten av juli hade 130 länder infört krav på att invånarna ska täcka mun och näsa i olika sammanhang.

LÄS MER: Krav på munskydd i 130 länder

I Sverige finns inga planer på att införa munskyddskrav i nuläget. Råden är fortsatt att stanna hemma vid minsta symptom och att hålla avstånd.

Tegnell stänger dock inte dörren för nya rekommendationer – om munskydd visar sig fungera.

ANNONS

– Nu har det implementerats i så många länder så det skulle vara väldigt förvånande om det inte kommer någon form av rapport om den faktiska effekten, säger han.

Forskning på hamstrar

De tre professorerna baserar sina slutsatser på ett antal olika händelser under pandemin och på tidigare forskning. Bland annat en kinesisk studie med hamstrar.

I försöket inhystes coronasmittade och friska djur i angränsande burar, avskilda med munskydd. Studien visade att många av de friska hamstrarna aldrig blev smittade och att de som blev det blev mindre smittade än de som inte skyddades av en munskydds-barriär.

Professorernas menar därför att munskydd kan leda till mer utbredd immunitet, utan lika stora konsekvenser för samhället och en långsammare smittspridning i väntan på vaccin.

Tegnell: Inget starkt skäl till rekommendationer om mask

Enligt Anders Tegnell är dock underlaget för att dra slutsatser om att en mask kan leda till mildare sjukdom tunt. Både vad gäller det nya coronaviruset och andra sjukdomar.

– Det är en väldigt teoretisk diskussion om en mask kan göra någon skillnad där (i samhället). Det tycker jag känns väldigt tveksamt. Det skulle jag inte tycka var ett starkt skäl till att möjligen gå mot att rekommendera masker i vissa situationer.

LÄS MER: Här är symptomen som kan leda till svår covid-19

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS