En webblänk för vaccination som ursprungligen var riktad till vårdpersonal sprids bland privatpersoner. Arkivbild.
En webblänk för vaccination som ursprungligen var riktad till vårdpersonal sprids bland privatpersoner. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Privatpersoner går före i vaccinationskö

Via en länk som sprids i Västra Götaland har privatpersoner kunnat boka sig för covidvaccination — trots att de inte alls tillhör de grupper som i nuläget har rätt till vaccin.

ANNONS

– Det var jättesmidigt, säger en anonym kvinna som har använt kryphålet, till Göteborgs-Posten.

Västra Götalandsregionen har upphandlat sju externa aktörer för att sköta vaccinationerna. En av dessa är ett vaccinationsföretag med flera mottagningar i Göteborgsområdet. Där har kvinnan kunnat vaccinera sig. Vaccinationen kunde hon göra genom att registrera sig via en webblänk som ursprungligen var riktad till vårdpersonal, men som nu sprids bland privatpersoner.

– Jag bokade med några timmars framförhållning, säger kvinnan.

Klinikens chef bekräftar att kliniken inte kontrollerar var patienterna är anställda.

Babbs Edberg, direktör vid äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen, bekräftar för GP att vaccinföretagen har försett kommunens vårdchefer med en länk till en webbsida där anställda kan boka tid för vaccination. Tidningen har sökt både kommunens och regionens vaccinsamordnare i frågan, men utan framgång.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS