Prisas för arbete mot hat och falska nyheter

Författaren och journalisten Mina Dennert. Där har ni årets Anna Lindh-pristagare. Hon prisas för sitt arbete mot hat, kränkningar och falska nyheter via Facebook-gruppen #jagär här.

ANNONS
|

- Det känns faktiskt väldigt, väldigt bra. Vi är ju i en skakig digital tid där mycket information flödar men där det inte alltid är helt seriösa aktörer bakom, säger Dennert till TT.

Priset delas årligen ut till en person eller grupp som arbetat eller arbetar i den mördade dåvarande utrikesminister Anna Lindhs (S) "anda för demokrati och mänskliga rättigheter".

ANNONS

Lena Hjelm-Wallén (S), ordförande i Anna Lindhs minnesfond, skriver i ett pressmeddelande att Dennert visat civilkurage och stärkt människor i att stå upp mot hot och hat.

Facebook-gruppen har nu cirka 74000 medlemmar som försöker förändra debattklimatet i Sverige och låta fler få komma till tals.

Dennert säger att politiker, journalister och kulturpersonligheter – särskilt kvinnor – varit utsatta länge men att brexit-omröstningen i Storbritannien och valet av Donald Trump till USA:s president blivit ögonöppnare.

- Jag tror inte att den breda allmänheten riktigt har förstått tidigare hur viktigt det här är för hela vår demokrati.

TT

Fakta: Anna Lindh-priset

Anna Lindh-priset är instiftat till minne av dåvarande utrikesminister Anna Lindh (S), som mördades i september 2003.

Priset delas årligen ut till en person eller grupp som har "arbetat eller arbetar i Anna Lindhs anda för demokrati och mänskliga rättigheter".

I år delas det ut i samband med ett seminarium om hur nätet utvecklar och utmanar arbetet med mänskliga rättigheter. Seminariet sker på Medelhavsmuseet i Stockholm måndagen den 11 september – på dagen 14 år efter att Lindh avled – och arrangeras av Anna Lindhs minnesfond, Anna Lindh-akademin samt Olof Palmes center.

I styrelsen för Anna Lindhs minnesfond ingår: Lena Hjelm-Wallén (ordförande), Roger Berzell, Jytte Guteland, Ann Linde, Dan Svanell, Rikard Wolff och Peter Örn.

ANNONS