Pride: Nordisk Ungdom tar på sig aktion

Strax efter klockan 16 uppstod bråk i Prideparaden i Stockholm. Det var Nordisk ungdom som var på plats för att "motdemonstrera" som hamnade i bråk med dem som firade kärleken.

ANNONS

–Vi har varit där för att demonstrera mot Pride. Det behövs en kritisk röst somdemonstrerar för kärnfamiljen. Vi tycker att den är hotad.De uppmuntrar till saker som skadar kärnfamiljen. Det har slutat handla om kärlek. Jag tycker att man får ha sex med vem man vill. Men Pride uppmuntrar en kultur som är extremt dålig, säger Fredrik Hagberg, talesman för Nordisk ungdom.

Talesmannen vill varken bekräfta eller dementera om gruppen kommer lämna Prideparaden i fred resten av dagen och kvällen. Menpolisen säger sig ha läget under kontroll.

–Det var en grupp som framfördeett budskap som publiken inte tyckte om. Det hann utbryta en mindre konfrontation innan vi hann fram. Nuhar vi omhändertagit några personer som antingen kommer tas in till polisstation eller avlägsnas, bekräftarpolisens presstalesman Lars Byström.

ANNONS

Vad är dessa personer misstänkta för?

– Det ärmisstänkta för brott mot ordningslagen, alltså att man hade en demonstration utan att ha tillstånd. Men vi haringa inrapporterade fall av misshandel och inga skadade i nuläget, säger polisens presstalesman Lars Byström.

Expressens reporter Tomas Kvarnkullen blev vittne till händelsen som inträffadei närheten av Stureparken på Östermalm i Stockholm.

–Det var tur att ingenting allvarligare hände.10-15 personer försökte gå ut mitt i gatan med en stor banderolloch protestera mot paraden. Stämningen blev olustig. Inom loppet av en minut hade flera i paraden ställt sig framför banderollen. Det utbröt handgemäng på platsen, man försökte putta bort personerna och banderollen, sägerExpressens Tomas Kvarnkullen.

Reportern berättar att han förvånades över hur lite poliser det fanns i närheten av platsen där bråket bröt ut.

–Det var tre-fyra poliser på plats som försökte mota bort gruppen. Polisen slog mot gruppen med batonger,säger Kvarnkullen.

Kvarnkullen vet inte om personerna tillhörde en specifik organisation. Men noterade att en av personerna i gruppen hade en tröja med ett organisationsmärke.

–Det stod nordisk Ungdom på en av tröjorna. Folk talar om att det var otäck stämning. Många ställde sig och skrek att de skulle försvinna. Personerna syns inte till längre,sägerExpressens Tomas Kvarnkullen.

ANNONS

Stockholm Pride

  1. Nordens största Pridefestival sedan 1998
  2. Arbetar för att synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen.
ANNONS