Pressträff med statsministern och Folkhälsomyndigheten

Slutfestat på nattklubbarna. Det var statsminister Stefan Löfvens tydliga besked på dagens presskonferens. Nu förbjuds arrangemang av danstillställningar med fler än 50 personer.
– Det är respektlöst, säger Stefan Löfven.

ANNONS
|

Regeringen meddelade under torsdagen en hel del nyheter.

– På flera håll i världen ser vi en snabbt ökande smittspridning, säger statsminister Stefan Löfven.

Samtidigt konstaterar regeringen att antalet sjuka ökar.

– Vi ser oroande tendenser i samhället och vi kan inte utesluta att vi hamnar i en liknande situation som den svåra situationen vi hade i våras. Jag förstår att hela svenska folket är trötta på den här situationen, men det kan tyvärr inte hjälpas, säger Löfven.

Stänger nattklubbar

Under dagen har regeringen beslutat om att skärpa regler kring nattklubbar. Det blir inte längre tillåtet att arrangera offentliga danstillställningar för fler än 50 deltagare. Den som anordnar den typen av arrangemang kan straffas, understryker inrikesminister Mikael Damberg.

ANNONS

– Ingen trängsel ska kunna uppstå. Det är slutfestat nu, säger Stefan Löfven.

– Vi har sett för många brister, för mycket trängsel har rapporterats för många gånger. Här sliter sjukvårdspersonal dag och natt, det är respektlöst att samma personal slår upp tidningarna och ser stimmiga festbilder från trångt packade nattklubbar, säger Löfven.

För de som driver caféer och restauranger gäller fortfarande samma regel: de har ansvar för att trängsel undviks och att smittskyddsförordningar följs.

– Vi föreslår att lagstiftningen gäller till och med 31 maj 2021. Undantaget var aldrig till för att det skulle bli fest på nattklubbarna, jag tror att förtroendet för den långsiktiga strategin sjönk när folk såg bilder på festande människor på nattklubbarna, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Sittande publik tillåts

Regeringen har också justerat lagstiftningen kring allmänna sammankomster från och med 1 november.

Tillställningar som kan genomföras smittsäkert får tillåtelse för 300 deltagare, vilket gäller sittande publik.

– Undantaget gäller alla arrangemang som gäller för sittande publik, det kan handla om kultur- och idrottsarrangemang, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Johan Carlson utesluter inte att taket i framtiden kan höjas från 300.

– Ingenting är omöjligt i Sverige. Men vi måste se så det funkar först. Det här är en start, säger Johan Carlson.

ANNONS

Lättnaden kring allmänna sammankomster betyder inte att faran är över i Sverige, understryker både Löfven och Amanda Lind.

– Vi måste alla ta ett fortsatt stort ansvar, säger Amanda Lind.

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, säger att de fått i uppdrag av regeringen att regelbundet återkomma med förslag på områden som kan undantas från restriktionerna.

– Det kan exempelvis handla om loppmarknader, säger Johan Carlson.

Tanken är enligt Johan Carlson att samhället ska kunna gå vidare.

– Nedstängningar är inte en väg framåt. Vår filosofi är att skapa ett läge där personer hjälpligt ska kunna leva sitt liv på ett hyfsat normalt sätt. Då måste man hitta ett läge, uppslutning och acceptans där vi får en rimlig nivå. Vi har inte höjt nivån på så vis att vi riskerar en ökad smittspridning. Det är tanken med hela åtgärdspaketet, säger Johan Carlson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS