Pratade om koranbränningar tiden innan morden i Bryssel

Den misstänkte terroristen Abdesalem Lassoued pratade mycket om koranbränningarna i Sverige. Det berättar hans föräldrar för den tunisiska kanalen Hannibal tv.

ANNONS
|

Abdesalem Lassoued misstänks för att ha skjutit ihjäl två svenskar och skadat en tredje i terrordådet i Bryssel i samband med EM-kvalmatchen mellan Sverige och Belgien i måndags.

I en video som publicerades på sociala medier i samband med dådet säger han att han dödat svenskar. Han sa också att han ”hämnats muslimer”.

Motivet bakom terrorattacken är i nuläget inte bekräftat men på en presskonferens under tisdagen sa Belgiens premiärminister Alexander De Croo, att Abdesalem Lassoued var ute efter just svenskar. Belgiska myndigheter har också sagt att koranbränningarna kan vara en av anledningarna till att just svenskar var måltavlan.

ANNONS

Sa att jihad är vackert

Abdesalem Lassoued föddes i Tunisien och det är även där hans föräldrar bor. I en intervju med den tunisiska kanalen Hannibal tv, berättar nu föräldrarna att deras son förändrats, rapporterar Ekot.

I intervjun säger mamman att de är båda chockade och ledsna över det som hänt.

Hon berättar också att hennes son i närtid pratat om koranbränningarna i telefon. Han ska också ha pratat om att utföra jihad.

Pappan berättar att Abdesalem Lassoued frågat honom om han inte ville att han son skulle dö som en martyr. Han ska även ha sagt att jihad är vackert.

Kusinen: Blev väldigt religiös

GP har pratat med Abdesalem Lassoued kusin som även han säger att det skedde en förändring i hans beteende.

– Den sista tiden visste jag att han blivit väldigt religiös. Jag är muslim själv men han kritiserade mig för min livsstil. Så var det de sista gångerna jag pratade med honom och efter det kände jag att det inte gick. Han har sitt liv och jag har mitt liv, säger han.

Abdesalem Lassoued bodde i Sverige år 2012 till 2014 men fick avslag på sin asylansökan. Han dömdes även till två års fängelse för grovt narkotikabrott under tiden han bodde i Göteborg.

ANNONS

LÄS MER:Så levde terroristen – dömd för knark i smörpaket

LÄS MER:Misstänkte terroristens kusin: ”Hela familjen är chockade”

LÄS MER:Rådet: Använd inte svenska symboler utomlands

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS