Vide Bjerde sommarjobbar som singer/songwriter och Ida Knapp-Drougge som skådespelare i Göteborg.
Vide Bjerde sommarjobbar som singer/songwriter och Ida Knapp-Drougge som skådespelare i Göteborg.

Populärt att sommarjobba med kultur

I många kommuner har unga i år erbjudits jobba som dj, poet, dansare, rappare eller singer/songwriter. Jobben har varit populära – de sökande är oftast många fler än antalet platser.

ANNONS
|

- Jag har jobbat med en barnföreställning tillsammans med fem musiker och en till skådespelare. Vi har uppträtt på stan och på lekplatser. Det har varit väldigt roligt, framför allt alla möten med barn, säger Ida Knapp Drougge, som har sommarjobbat som skådespelare i Göteborg.

Kommunen har sedan 2010 erbjudit ungdomar jobb inom kulturområdet. I år sökte 459 unga kultursommarjobb, men det fanns bara 80 platser. Dj, rappare, stylist, akrobat, grafittimålare eller hip hop-dansare är några av de arbeten som erbjudits.

ANNONS

- Syftet med jobben är att sprida glädje på gator och torg, säger projektledaren Johan Westergren.

Populärast i år har varit att jobba som singer/songwriter. Vide Bjerde fick en av de åtråvärda platserna.

- Jag brinner för musik och är helt säker på att jag kommer att hålla på med musik resten av livet. Att kultursommarjobba är för mig betydligt roligare än att jobba inom äldreomsorgen eller att klippa gräs, säger han.

Skriva för webben

I Uppsala kan unga i år delta i en sommarorkester eller dansa, och sedan sex till sju år tillbaka finns kultursommarjobb i Umeå som musikant eller som sommarjournalist. Ett 20-tal unga sökte arbete som sommarjournalist och Linnea Ingesson blev en av tre som antogs.

- När jag såg listan över vad man kunde göra i sommar tänkte jag, varför ska jag jobba inom äldreomsorgen när jag kan vara journalist.

ANNONS

- Vi fick åka runt i Umeå och intervjua andra feriearbetare och skriva artiklar som publicerades på kommuns hemsida. Vissa dagar fick man sitta inne hela dagarna och skriva och det var inte så kul. Det var roligast att åka ut på uppdrag, berättar hon.

Inga dansare i Malmö

I Malmö kan man inte jobba som dansare, musiker, dj eller skådespelare.

- Men unga kan praktisera i sommar på bibliotek, i stadsarkivet eller på museer och få betalt, säger Monica Stanikowska, samordnare för Kultursommar hos Malmö stad.

Stockholms stad har 8200 sommarjobbare i år. De flesta jobbar med barnomsorg, äldreomsorg och med parkskötsel, men det finns även kultursommarjobb. I Stockholm arbetar dessutom 18 unga i ett projekt om mänskliga rättigheter, antirasism och feminism som lett till viss kritik från Kristdemokraterna.

Fakta: Kultursommarjobb

I många kommuner i Sverige kan unga arbeta med olika jobb inom kulturområdet och få betalt. Exempel på kommunala kulturjobb.

Göteborg: Dj, poet, scenograf, rappare, hip hop-dansare, akrobat, singer/songwriter, musiker och skådespelare.

Umeå: Dansare, musiker och sommarjournalist.

Uppsala: Musiker i sommarorkester, dansare. Man kan också arbeta med att dokumentera berättelser från äldre i Gottsunda.

Malmö: Praktisera på bibliotek, på museer och i stadsarkivet.

Norrköping: Dansare.

Källa: Göteborgs stad, Umeå kommun, Uppsala kommun, Malmö stad och Norrköpings kommun.

ANNONS