Ulf Kristersson kallar fallet ”fullständigt absurt”.
Ulf Kristersson kallar fallet ”fullständigt absurt”. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Politikernas ilska efter skadeståndet till våldtäktsmannen: ”Riktigt arg”

En man kidnappade och våldtog två kvinnor i Malmö under vad som beskrivs som tortyrliknande förhållanden och dömdes till fängelse. Senare kom rätten fram till att mannen var under 18 år när brotten begicks och får nu ett skadestånd på 840 000 kronor. Nu reagerar flera toppolitiker i Sverige. ”Det är så fullständigt absurt och så respektlöst mot mannens offer”, skriver moderatledaren Ulf Kristersson på sin Facebook-sida.

ANNONS
|

I oktober 2017 dömde tingsrätten en ung man till tre år och tre månaders fängelse för människorov, två fall av grov våldtäkt och försök till utpressning. Domen föll efter att mannen och hans bror kidnappat och våldtagit två kvinnor i Malmö under tortyrliknande förhållanden.

Bland annat spärrade mannen in en av kvinnorna i en källare och våldtog henne.

Senare höjde hovrätten straffet till fyra år och sex månaders fängelse för mannen. Det beslutades även om att mannen skulle utvisas från Sverige. Mannen ansökte sedan om resning till Högsta domstolen, en resning som beviljades. Nya undersökningar från Rättsmedicinalverket visade nämligen att mannen var 15, respektive 16 år när han begick brotten.

ANNONS

Fallet hamnade åter hos hovrätten som fastställde domen till två års fängelse. Det innebär att mannen skulle ha blivit frigiven efter 16 månader. Men gärningsmannen hade då suttit frihetsberövad i ungefär två år och åtta månader, vilket var 14 månader mer än vad domen gjorde gällande.

Att mannen satt frihetsberövad för länge är alltså bakgrunden till att Justitiekanslern nu beviljar 840 000 kronor i skadestånd till mannen.

”Vid bestämmandet av beloppet har beaktats att frihetsberövandet och domen avsett särskilt allvarlig brottslighet”, går det att läsa i JK:s beslut.

Beslutet om att mannen ska utvisas till Syrien efter avtjänat straff står fast.

LÄS MER:Starka reaktioner när Mathilda Hofling berättar om övergrepp

LÄS MER:Misstanke: Sexövergrepp nattetid mot 90-åring

Politiska reaktioner

Fallet har fått stor uppmärksamhet, inte minst på sociala medier där inlägg om det sprids flitigt. Det har även höjts politiska röster efter JK:s beslut. Bland andra har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i ett långt Facebook-inlägg uttryckt sin ilska över fallet. Han lyfter bland annat att skattebetalarna tvingas betala en knapp miljon till en man som begått ”fruktansvärda brott”.

Han beskriver det som ”rent oanständigt”.

”Detta gör mig riktigt, riktigt arg. Så här kan det orimligen tillåtas gå till. Det är så fullständigt absurt , och så respektlöst mot mannens offer. Inte minst visar det hur otroligt mycket en regering måste göra för att få på plats en lagstiftning som systematiskt bestraffar grova brott och lika systematiskt tar brottsoffrets parti”, skriver Ulf Kristersson i inlägget.

ANNONS

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har skrivit ett långt Facebook-inlägg om fallet.

”Allt tal om feminism, jämställdhet och människovärde är vatten värt när utfallet blir så här. Vi kan bättre. Det är henne vi ska skydda. Inte förövaren. Den här mannen borde inte vistas i Sverige.”, skriver hon.

Viktor Banke som är försvarsadvokat skriver i ett mejl till Aftonbladet att ersättning för ett felaktigt ingripande inte är kontroversiellt.

”Det förekommer dock att JK sätter ned eller till och med förvägrar ersättning om någon genom sitt eget vållande försatt sig i den situation som leder till det felaktiga frihetsberövandet. Det vore intressant att se om man tagit ställning till den frågan här”, skriver han i mejlet till tidningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS