En rejäl löneökning klubbades igenom under måndagskvällen i Norrtälje. Arkivbild.
En rejäl löneökning klubbades igenom under måndagskvällen i Norrtälje. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Politikerna i Norrtälje chockhöjde sina löner

23 000 kronor mer i lön för kommunstyrelsens ordförande.
Det klubbades igenom på mandatperiodens första kommunfullmäktige i Norrtälje efter att man ändrat på en formulering, rapporterar Norrtelje Tidning.
– Det är ingen bra signal till företagare och medborgare i kommunen, sa Åsa Wärlinder (C).

ANNONS
|

Norrtälje kommun styrs numera av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Centerpartiet har gått i opposition.

Partierna presenterade på måndagens fullmäktige förslaget om att kommunstyrelsens ordförandes arvode ska beräknas till 60 procent av statsministerns arvode, i stället för 60 procent av vad statsråden – alltså ministrarna – tjänar.

Oppositionen rasade mot förslaget, som de inte hade informerats om, men möttes av tystnad från det nya styret. Ändringen klubbades sedan igenom.

– Det här förslaget är inte berett. Det slängs i knäet på oss, på valberedarna, inte på kommunfullmäktige. Skamligt, vi reserverar oss! sa Jessica Hilwëyn från Vänsterpartiet till Norrtelje Tidning.

ANNONS

– Det här är beslut som berör kommunens ekonomi. Skattepengar som berör kommunens invånare. Då måste vi få information i tid. När vi inte får förslaget förrän under sittande möte då finns det brister i demokratin. Det är ingen bra signal till företagare och medborgare i kommunen som kämpar i ett svårt ekonomiskt läge, sa Åsa Wärlinder (C).

Försvaret: ”Klokt att vilja uppvärdera”

Den nya formuleringen gav kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) en löneökning från 87 000 till 110 400 kronor i månaden, enligt tidningen. De övriga kommunalrådens arvoden utgår i sin tur från vad ordföranden tjänar.

Drummond hänvisade efteråt till partikollegan Staffan Tjörnhammar.

– Det är klokt av fullmäktige att välja att uppvärdera politiskt arbete. Vi har sett att det har funnits en brist i arvodet, vilket inte har skapat bra förutsättningar, säger Tjörnhammar till NT.

ANNONS