Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Pågående nollning.  Bild: Annika Karlbom
Arkivbild. Pågående nollning. Bild: Annika Karlbom

Politiker vill stoppa nollning

Socialdemokraterna i Linköping vill avskaffa gymnasietraditionen med nollningsaktiviteter. Detta då man anser att de alltid ”urartar i förnedring, glåpord och fylla”.
– Det är dags att bryta den långa traditionen, säger kommunalrådet Elias Aguirre (S) till SVT.

Två socialdemokratiska kommunalråd i Linköping, Kristina Edlund och Elias Aguirre, vill avskaffa nollningen i staden. Det skriver SVT Nyheter Öst.

– Det är dags att bryta den långa traditionen av inspark till gymnasiet eftersom den alltid urartar i förnedring, glåpord och fylla, säger Elias Aguirre (S) till SVT.

Politikerna varnade redan i våras för att aktiviteterna borde stoppas med anledning i att polisen får väldigt mycket att göra under höstterminernas första veckor.

– Verkligheten gav oss tyvärr rätt även i år. Polisen har larmat om fylla, stök och omhändertaganden, säger Kristina Edlund (S), kommunalråd i Linköping, till SVT.

Kommunalråden vill därför att gymnasieskolornas fadderverksamheter läggs ner och att skolan och dess personal istället ska sköta introduktionen av nya elever till skolorna.

– Vi vill avsätta pengar för aktiviteter som de nya eleverna kan göra tillsammans med lärarna, till exempel en övernattning på en lägergård, säger Elias Aguirre (S).

Polisen: ”Det räcker med förnedring”

Polisen i Linköping beskrivs ha haft mycket att göra den senaste tiden, mycket på grund av ett ökat behov av polisinsatser i stadsdelen Berga. Utöver detta råder det en ökad smittspridning i regionen.

Områdespolis Jessica Ljung ger medhåll i ett inlägg på Facebook.

"Det räcker med förnedring, fylla, misshandlar och hets”, skriver hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.