En tyst minut hålls på Stortorget i Malmö för att hedra de två poliser och konstnären Lars Vilks, som omkom i en trafikolycka utanför Markaryd på söndagen.
En tyst minut hålls på Stortorget i Malmö för att hedra de två poliser och konstnären Lars Vilks, som omkom i en trafikolycka utanför Markaryd på söndagen. Bild: Johan Nilsson/TT

"Polissverige är i stor sorg"

Klockan 12 på måndagen höll poliser runt om i landet en tyst minut för att hedra de två poliser och konstnären Lars Vilks som omkom i en trafikolycka utanför Markaryd på söndagen.
– Polissverige är i stor sorg, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

ANNONS

– Våra tankar går till anhöriga, vänner, nära och kära och kollegor, sade Carina Persson, regionpolischef i region Syd, vid en pressträff på måndagen.

Hon beskrev då arbetet på olycksplatsen som tufft. Krisstödsarbete pågår inom polisregionen.

– Händelser som den här väcker mycket känslor, konstaterade Carina Persson.

"Osannolikt sorgligt"

Olyckan inträffade vid halv fyra på söndagseftermiddagen, sedan livvaktsbilen kommit över på fel körbana och frontalkrockat med en lastbil. Både lastbilen och polisernas fordon fattade eld i samband med krocken.

– Det är en tragedi när två poliser och konstnären Lars Vilks omkommer på det här sättet. Förlusten för de anhöriga är naturligtvis obeskrivlig, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

ANNONS

Mikael Damberg pekar på att Lars Vilks i många år tvingats leva med polisskydd för att han har utnyttjat sin yttrandefrihet och konstnärliga frihet. Att det slutar på det här sättet är osannolikt sorgligt, säger han.

TT: Är du förvånad över att detta kunde hända?

– Man planerar inte olyckor. Man kan inte förutse dem, säger Damberg.

– Det är mycket spekulationer om vad som kan ha hänt och jag är noggrann med att inte bidra till dem. Jag vet att polisen tar det här på absolut största allvar.

Flera utredningar

Det är fortfarande mycket som återstår att utreda om olyckan för att få en bild av vad som egentligen hänt. Parallella utredningar pågår hos Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten samt Trafikverket.

Enligt polisen finns det i nuläget ingenting som tyder på att det skulle handla om ett attentat. Olyckan utreds även som en arbetsplatsolycka.

– Det här handlar om tryggheten för både skyddsobjektet i det här fallet, men också för de poliser som steg upp på morgonen och gick till jobbet. Man ska veta att man kommer hem igen när man går till jobbet, säger Damberg.

"Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit i dag på eftermiddagen. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater", säger rikspolischef Anders Thornberg i ett uttalande.

ANNONS
Polisens kriminaltekniker arbetar på måndagseftermiddagen vid olycksplatsen på E4 vid Markaryd.
Polisens kriminaltekniker arbetar på måndagseftermiddagen vid olycksplatsen på E4 vid Markaryd. Bild: Johan Nilsson/TT
ANNONS