Christer Birgersson, kommenderingschef för polisen insats i Almedalen och Anette Haag, biträdande kommenderingschef under söndagens presskonferens om polisen och säkerhetspolisens arbete under Almedalsveckan.
Christer Birgersson, kommenderingschef för polisen insats i Almedalen och Anette Haag, biträdande kommenderingschef under söndagens presskonferens om polisen och säkerhetspolisens arbete under Almedalsveckan.

Polisen: Vi är självkritiska

Polisen vill att Almedalsbesökarna i år ska känna ökad trygghet. Därför satsar man på fler synliga poliser.

ANNONS
|

Polisen fick efter förra årets Almedalsvecka i Visby kritik för sin insats. Det handlade bland annat om att man inte ingripit i tillräcklig utsträckning vid ordningsstörningar där nazistiska NMR var inblandat.

Polisen har lyssnat på kritiken.

- Vi är en självkritisk organisation, säger Christer Birgersson, kommenderingschef för årets polisinsats i Visby under Almedalsveckan.

Han vill dock inte gå så långt som att polisens insats 2018 var ett misslyckande.

ANNONS

Kände otrygghet

I årets Almedalsplanering har polisen gjort förändringar jämfört med förra sommaren.

- Människor kände sig otrygga då och därför har det varit viktigt för oss att jobba med den upplevda tryggheten, säger biträdande kommenderingschef Anette Haag.

- Alla ska kunna vistas i Almedalen, uttrycka sina åsikter och känna trygghet.

I år finns fler synliga poliser på plats som dessutom ska röra sig mer i vimlet än 2018. Antalet vill dock polisen inte avslöja. Man har även kallat in ridande poliser.

- De syns på långa avstånd och de ser väldigt mycket. De kan också användas i en situation då en folksamling måste dela på sig, säger Haag.

ANNONS

Polisen har också fått kritik för att alltför få personer som anmälts för brott förra året har kunnat lagföras. Det handlade framför allt om hatbrott, misshandel eller skadegörelse.

Nazister väntas

I år har polisen sin enhet för hat- och demokratibrott på plats för att förstärka utredningsarbetet. Dessutom har man satt upp kameror på fler platser än tidigare.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har inte sökt tillstånd för något torgmöte i år.

- Det är ingen organisation från vit makt-rörelsen som sökt. Vi räknar dock med att sådana personer kommer att dyka upp, säger kommenderingschef Christer Birgersson.

- Vi har god kontroll på vilka som är på ön och vilka som är på väg.

En NMR-aktivist har som privatperson sökt och fått tillstånd för ett torgmöte på tisdag. Polisen har dock inte godkänt att manifestationen hålls på hamnplan i Visby eftersom den är full, och även kortat ned tiden från tre till en timme med hänvisning till att det är den vanligaste tidsrymden för manifestationer under Almedalsveckan.

ANNONS

TT

ANNONS