Poliser runt om i landet ska får mer utbildning om hedersrelaterade brott.
Poliser runt om i landet ska får mer utbildning om hedersrelaterade brott. Bild: Bertil Ericson/TT

Polisen ska utbildas om hedersbrott

Polisen ska genomföra en satsning på arbetet mot hedersrelaterade brott. Under hösten ska poliser från landets alla regioner ges ökad kunskap om hedersmotiv, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

ANNONS

Målet är att polisen ska bli bättre på att identifiera brott med hedersmotiv och på så sätt snabbare sätta in rätt åtgärder och eventuellt skydd för den utsatta, som kontaktförbud eller skyddat boende.

– För att kunna avgöra om ett brott är hedersrelaterat eller inte så måste man ha kunskap om mekanismerna bakom. Hur gärningspersonerna tänker och agerar i ett sådant här ärende och vad målsägande riskerar att utsättas för genom att vara i kontakt med myndigheter, säger Jenny Edin, ansvarig för arbetet mot hedersrelaterad brottslighet på polisens nationella operativa avdelning, till radion.

Planen är att straffen för brott med hedersmotiv ska skärpas från årsskiftet. Det utreds även om det ska införas en speciell brottsrubricering för hedersbrott.

ANNONS

I höstens budgetproposition satsar regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, 55 miljoner kronor om året i kampen mot hedersförtryck. De pengarna är tänkta att fördelas till olika myndigheter för att öka kompetensen hos polisen, sjukvården och socialtjänsten.

Martin Yngve/TT

ANNONS