Två bilar i brand på en parkering vid Ringdansen centrum, i samband med upplopp i Navestad i Norrköping på påskdagen.
Två bilar i brand på en parkering vid Ringdansen centrum, i samband med upplopp i Navestad i Norrköping på påskdagen. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Polisen har upprättat anmälan – mot sig själv

Efter påskupploppen som inträffade efter Paludans koranbränningar har polisen upprättat en anmälan. Syftet är att utreda om det framkommit brister i verksamheten. ”Vårt yrke är inte riskfritt, men våra medarbetare ska kunna känna sig trygga”, skriver rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

I samband med upploppen under påsken, som uppstod till följd av den högerextremistiske koranbrännaren Rasmus Paludan, har polisen gjort en anmälan. Det framgår i ett pressmeddelande från polisen.

Syftet med anmälan är att utreda om det inom de fyra kategorierna personlig utrustning, fordon, metoder samt organisation och ledning kan ha förekommit brister som utgör brott. Den skickas in till avdelningen för särskilda utredningar.

340 olycksfall och tillbud har rapporterats i polisens system för anmälan av olycksfall och tillbud, i samband med upploppen under påsken. 186 händelser, varav 113 olycksfall och 73 tillbud, av dessa anmälningar har klassificerats som allvarliga eller mycket allvarliga i arbetsmiljöhänseende. Därför kommer polisen att verkställa utredningar inom ramen för sitt arbetsmiljöansvar.

ANNONS

”Vårt yrke är inte riskfritt”

En anmälan om de beskrivna händelserna och deras konsekvenser har även gjorts för att utreda om det kan utgöra brott under allmänt åtal.

”Utifrån de anmälningar som inkommit och övriga omständigheter är det viktigt att få till stånd en prövning av om brott har begåtts. En sådan prövning säkerställs genom den anmälan som nu har gjorts. Vårt yrke är inte riskfritt, men våra medarbetare ska kunna känna sig trygga med att de har en adekvat utrustning och rätt förutsättningar i form av metoder och utbildningar för att kunna utföra sitt uppdrag”, skriver rikspolischef Anders Thornberg i pressmeddelandet.

Polisen har även inlett två utvärderingar för att utveckla och förbättra verksamheten, efter påskupploppen.

LÄS MER:Rasmus Paludan får komma till Göteborg

LÄS MER:Hemliga rapporter avslöjar – polisen varnades för våldet

ANNONS