Justitieminister Morgan Johansson och finansminister Magdalena Andersson presenterar ny satsning på polisen.
Justitieminister Morgan Johansson och finansminister Magdalena Andersson presenterar ny satsning på polisen.

Polisen får extra pengar i vårbudgeten

Regeringen vill satsa ytterligare 200 miljoner kronor på Polismyndigheten i den kommande vårbudgeten. Pengarna ska bland annat gå till att öka förmågan att utreda sexualbrott och ny utrustning till polisen, som fler kroppskameror och skyddsvästar.

ANNONS
|

Genom resursförstärkningen kan skyddsvästar, förstärkningsvapen och kroppsburna kameror köpas in tidigare än beräknat, säger justitieminister Morgan Johansson (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff där satsningen presenteras.

- Det är en typ av materiel som kan vara helt avgörande, säger justitieminister Morgan Johansson (S) och nämner möjligheter att ingripa vid allvarliga händelser.

Det är den första satsningen i regeringens vårbudget, som presenteras i sin helhet den 16 april. De 200 miljoner kronorna ges i en klumpsumma till Polismyndigheten, och pengarna ska också användas till att bekämpa terrorism och organiserad brottslighet, men även för att öka förmågan att utreda sexualbrott.

ANNONS

Polisen fördelar

Regeringen lägger sig inte i hur de fördelas över landet.

- Hur det fördelas i detalj måste vara en fråga för Polismyndigheten att avgöra, säger Johansson.

Han har uppfattningen att kroppskamerorna kan vara till stor hjälp när det gäller att dokumentera händelseförlopp och att identifiera individer.

- Man får många gånger ett helt oslagbart bevismaterial som man kan använda i rätten, säger Morgan Johansson vid pressträffen.

M missnöjda

Moderaterna tycker att regeringens extrasatsning inte räcker.

- Många poliser lämnar och vi har för få som vill bli poliser. Då är det beklagligt att regeringen inte presenterar en särskilt riktad lönesatsning på svensk polis. Det är välkommet med en extrasatsning på utrustning, men om vi ska lösa poliskrisen så måste regeringen inse att vi behöver göra en riktad lönesatsning, säger partiets talesperson Tomas Tobé (M).

ANNONS

TT: Men en riktad lönesatsning är en permanent anslagshöjning, det kan man ju inte göra i en tilläggsbudget.

- Nä, men regeringen behöver ju meddela att man ska tänka om kring lönerna. Innan man gör det, så kommer man inte att kunna vända den här poliskrisen, säger Tobé.

Facket välkomnar

Polisförbundet välkomnar regeringens extrasatsning i tilläggsbudgeten.

"Långt ifrån alla poliser i yttre tjänst har en personlig skyddsutrustning. Vi har stora problem med västar och ballistiska hjälmar som är i fel storlek eller som har dålig passform. Alla insatser som kan öka skyddet för poliser är därför välkommet", säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en skriftlig kommentar.

Mot bakgrund av tidigare upphandlingar av bland annat skyddsvästar, där man enligt Polisförbundet låtit pris gå före kvalité, hoppas hon att arbetsmiljöaspekterna ska väga tyngre i de kommande upphandlingarna.

TT

Fakta: Förslaget

De 200 miljoner kronor som regeringen satsar extra i nuvarande budget ska gå till:

Skyddsvästar

Hjälmar

Utrustning till nationella bombskyddet

Kroppsburna kameror

Resursförstärkning för utredning av sexualbrott.

Det är polisen själv som ansvarar för hur pengarna till detta fördelas.

Tidigare har regeringen ökat resurserna till Polismyndigheten med 7,1 miljarder kronor för perioden 2018–2020.

Målsättningen är att antalet anställda inom myndigheten ska öka med 10 000 till år 2024.

Källa: Regeringen

ANNONS