Polis på plats efter en explosion på Hässleholms tekniska skola. En man i 20-årsåldern har gripits misstänkt för terrorbrott.
Polis på plats efter en explosion på Hässleholms tekniska skola. En man i 20-årsåldern har gripits misstänkt för terrorbrott.

Polisen: Explosion i skola inte terrorbrott

Explosionen på Hässleholms tekniska skola utreds inte som misstänkt terrorbrott. En man har gripits och förhör pågår, likaså en kartläggning av honom.

ANNONS
|

Mannen som greps av polisen är i 20-årsåldern, han är skriven i Hässleholms kommun och misstänks för grov allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person ska ha blivit skadad.

- Vi bedömer den här händelsen som en enskild isolerad händelse. Det finns inga kopplingar till andra händelser i vårt avlånga land som kan kopplas samman med detonationen på tekniska skolan. Vi bedömer också att det inte rör sig om ett terrorbrott, säger Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef i Hässleholm, vid en pressträff.

ANNONS

Gripandet

Det var på torsdagsförmiddagen som polis och räddningstjänst skickades till skolan efter en kraftig detonation. Den gripne mannen hittades av polispatruller som kommit till skolan, berättar Pär Cederholm.

- Han frihetsberövas på ett ganska odramatiskt sätt i anslutning till skolan, säger han.

Enligt polisen ska explosionen ha skett i ett källarutrymme.

Skolan undersökt

Bombskyddet och polisens insatsstyrka har under dagen arbetet på den utrymda skolan. Smällen på skolan, som är stadens största gymnasieskola, beskrivs som kraftig och rökutveckling uppstod.

- Det finns i nuläget inga uppgifter om att det ska finnas fler gärningspersoner än den som vi har gripit. Vi har precis hållit det första inledande förhöret, men jag går inte in på vad han sagt i förhöret eftersom vederbörande ska ha en försvarare. Först då ska försvararen uttala sig om klientens ställning till misstankarna, säger Pär Cederholm.

ANNONS

Polisen var på eftermiddagen på väg att avsluta den tekniska undersökningen av skolans lokaler.

- Förhoppningsvis kan vi häva avspärrningarna så att skolan kan användas i morgon, säger Cederholm.

TT

ANNONS