Simon Häggström har skrivit boken Skuggans lag om sitt arbete i prostitutionsgruppen.
Simon Häggström har skrivit boken Skuggans lag om sitt arbete i prostitutionsgruppen.

Polisen: "En modern slavhandel"

Tusentals män i Sverige, som aldrig skulle få för sig att snatta en kexchoklad, har inga problem med att utnyttja unga, utsatta tjejer. Prostitutionspolisen Simon Häggström har svårt att förstå att vi låter sexhandeln fortgå utan att det görs mer för att stoppa den.

ANNONS
|

Han har arbetat i Stockholmspolisens prostitutionsgrupp sedan 2009 och sett en verklighet många inte vet något om.

– Vi pratar om prostitution och människohandel i allmänna ordalag och debatterar resurser hit och dit. Men vi glömmer bort att det i varje enskilt fall handlar om ett unikt människoöde.

Simon Häggström har varit med sedan prostitutionsgruppen startade. Tillsammans med tre andra poliser och en socialsekreterare är fokus inställt på sexhandeln som sker i city.

– Vi kan gå rakt in i de här miljöerna och från första parkett se det man normalt inte har tillträde till. Sedan är det frustrerande att upptäcka hur lite folk i allmänhet vet, säger han.

ANNONS

Simon Häggström bestämde sig för att råda bot på okunskapen och har nu skrivit en bok om erfarenheterna från sitt arbete.

– Det vi ser är inte de lyckliga tjejerna som kör prostitution som ett sidoknäck eller miljonärskan som bara tycker sex är kul. Främsta moroten är fattigdom. Det är väldigt tydligt att det här i första hand är en klassfråga.

En av globaliseringens mörka sidor är att den utnyttjas av grovt kriminella intressen, menar Simon Häggström. Majoriteten av de kvinnor som finns i prostitution i Sverige i dag kommer från fattiga länder som Rumänien och Nigeria. Bakom dem finns i stort sett alltid män som på tjänar grova pengar på deras utsatthet.

– Vapen och droger kan man sälja en gång, men en 18-årig tjej kan man sälja om och om igen. Det är ett modernt slaveri helt enkelt och kvinnorna far riktigt illa.

Koppleriverksamhet av något slag finns oftast med i bilden även bland svenska kvinnor som säljer sex. Prostitutionsgruppens ser att många av tjejerna varit utsatta för sexuella övergrepp och inte fått det professionella stöd de behövt för att bearbeta det. De mår psykiskt dåligt och kan i sin självdestruktivitet lätt bli offer för män som utnyttjar deras sårbarhet.

ANNONS

Simon Häggström tycker att skyddet för de kvinnor som försöker ta sig ur prostitutionen är alldeles för svagt.

– Det behövs ett starkare hjälpsystem. Socialtjänsten ska erbjuda stöd och hjälp med motivation att ta sig ur prostitutionen. Men de utländska kvinnorna omfattas inte av socialtjänstlagstiftningen. Om inte frivilligorganisationer hjälpte dem skulle de bli mer eller mindre lämnade på gatan, säger Simon Häggström.

Fakta: Prostitutionspolis

  1. Stockholm en av få städer som har särskilda prostitutionspoliser.
  2. Prostitutionsgruppens arbetsområdena delas in i fyra huvuduppdrag:
  3. 1. Gripa de som köper sex.
  4. 2. Hitta och identifiera barn och ungdomar som säljer sex.
  5. 3. Hitta och avslöja hallickar och människohandelsgrupperingar.
  6. 4. Erbjuda stöd och hjälp till köpare och säljare som påträffas.
ANNONS