Polis på plats efter en explosion i ett trapphus på Ramels väg i Rosengård i Malmö.
Polis på plats efter en explosion i ett trapphus på Ramels väg i Rosengård i Malmö.

Polischef i Malmö: Rörigt i undre världen

När ett stort antal gängkriminella sitter frihetsberövade uppstår ett maktvakuum. Det kan vara förklaringen till eskaleringen av våldsamma dåd i Malmö, enligt en av Malmös polischefer.

ANNONS
|

- Det är lite rörigt, helt enkelt, i den undre världen, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad biträdande polisområdeschef i Malmö.

Det är fortfarande oklart vilket sprängmedel som användes, men detonationen i ett trapphus i Rosengård natten till måndag var kraftig och orsakade stora materiella skador.

Hur just detta dåd hänger ihop med den långa raden av explosioner och skjutningar den senaste tiden vet inte Mattias Sigfridsson. Men hans allmänna bild är att det just nu finns ett antal människor längre ner i hierarkin i de kriminella nätverken som försöker avancera.

ANNONS

Handlar om pengar

- I grund och botten handlar det om pengar, i vissa delar är det från narkotikanätverken, men det kan även vara annan brottslighet. Vi har också sett skjutningar som bottnar i heder, alltså väldigt banala konflikter mellan kriminella som eskalerar.

Explosionen i Rosengård utreds som ett mordförsök med sex målsägande. De fanns inne i en lägenhet vars dörr totalförstördes.

- Risken var stor att de skulle ha kunnat skadas, både av detonationen och av glassplitter, men som tur är har ingen kommit till skada, säger polisens presstalesperson Maya Forstenius vid en pressträff.

Trapphusets dörr trycktes ut och efteråt behövde räddningstjänsten staga upp delar av fastigheten för att säkra att inte ytterligare skador skulle uppstå.

Tidigare explosion

Larmet kom vid 03-tiden på natten, mindre än sex timmar efter en annan detonation i Malmö. Vid den explosionen, i ett bostadshus i Hermodsdal, blev de materiella skadorna inte lika stora.

ANNONS

Detonationen i Rosengård klassas av polisen som en särskild händelse, vilket innebär att en stabsorganisation upprättas och att utredningen får tillgång till större resurser. Brottsrubriceringen är utöver mordförsök även allmänfarlig ödeläggelse. Än så länge finns ingen misstänkt.

"Ihärdigt arbete"

TT: Vad ska till för att det ska lugna ner sig igen?

- Vi kommer att fortsätta vårt ihärdiga arbete mot detta, men vi har också en stor problematik med nyrekrytering till de här nätverken, säger Mattias Sigfridsson.

Det finns alldeles för många unga med dåliga förutsättningar och dåliga förebilder, konstaterar han.

- Ett brett samhällsengagemang behövs för att strypa tillväxten och det behöver börja betydligt tidigare än straffbarhetsåldern som det ser ut nu.

TT

Fakta: Eskalering av våldsdåd

Den senaste månaden har i Malmö präglats av en lång rad explosioner och skottlossningar, i ett fall med dödlig utgång.

17 december: Kraftig explosion i trapphus i Rosengård.

16 december: Explosion i trapphus i Hermodsdal.

12 december: En man i 50-årsåldern ihjälskjuten på en gata i centrala Malmö.

9 december: Två explosioner i bostadshus med 20 minuters mellanrum i Västra Söderkulla och Kroksbäck. I den ena skadas en 18-åring allvarligt. Han misstänks för delaktighet i sprängningen.

4 december: Kraftig explosion i jourbutik.

3 december: Explosion i trapphus i Hermodsdal. Skottlossning på sjukhusområdet i Malmö.

2 december: Skottlossning på pizzeria vid Värnhem, en 16-åring skadas.

28 november: Taxi med skotthål hittas vid förskola.

20 november: Kraftig explosion i Rosengårds centrum. En restaurang får materiella skador.

17 november: Skottlossning i Rosengård.

ANNONS