Polis vädjar om hjälp mot bilbränder

Den senaste veckan har räddningstjänsten fått larm om en rad bilbränder i Malmöområdet. Nu ber polisen allmänheten om hjälp.

ANNONS
|

Under natten till söndagen fick räddningstjänsten rycka ut till åtta brinnande bilar på sex olika adresser i Malmö och närliggande områden, berättar Paul Bjurehed, inre befäl på Räddningstjänsten Syd, till TT. I torsdags kväll och natten mot fredagen stacks nio bilar i brand i områden som Rosengård, Augustenborg och Nydala.

För att förebygga fler bilbränder vädjar Polisen i region Syd nu om stöd från allmänheten.

- Vi ber aktivt om hjälp om information från människor om vad de ser och finns själva mer synliga på platser där bilbränderna skett. Av de boende i dessa stadsdelar vill ju 99 procent ha lugn och ro. De som anlägger bränderna jobbar i mörker och polisen kan inte vara på plats på varenda meter. Redan nu ser vi att folk vill hjälpa till men hittills har det ännu inte lett till att vi har någon formellt misstänkt för bränderna. Vi tror det handlar om unga män som drar omkring, säger Ewa-Gun Westford presstalesman vid Polisen vid region Syd, till TT.

ANNONS

Drabbar akutinsats

I övrigt jobbar polisen förebyggande genom att styra om resurser till de stadsdelar där bilar brunnit, använda sin kunskap om grupper och individer som driver runt, och genom polishelikopter.

Hittills har övervakningen med helikoptern bara lett till att polisen kommit på några inbrottstjuvar, berättar Ewa-Gun Westford, som medger att omfördelningen av resurser går ut över det akuta polisarbetet.

- Människor får kanske vänta lite längre på vår hjälp.

Minskat över tid

Augusti månad brukar vara särskilt präglad av oroligheter, enligt Ewa-Gun Westford, men vill inte spekulera i om bilbränderna kommer att fortsätta.

Trots att anlagda bilbränder generellt har ökat i landet, har de över tid minskat i Malmö, förutom en oroväckande ökning de senaste två månaderna, säger hon.

Fakta:70 bilbränder i Malmö i sommar

Under natten till söndagen ryckte räddningstjänsten ut till åtta bilbränder på flera adresser i närliggande områden i Malmö. Under torsdagskvällen sattes fem bilar i brand på knappt en timme i Rosengård, Augustenborg och Nydala. Totalt ska 13 bilar ha brandskadats efter att nio bilar satts i brand under torsdagskvällen och natten mot fredagen.

Ingen har kommit till skada i bränderna och polisen har ännu inga misstänkta.

Sedan den 1 juli i år ska över 70 bilbränder ha skett i Malmö.

Under våren har fler bilbränder förekommit även i Stockholm, Uppsala, Eskilstuna, Malmö och Norrköping.

Under natten till söndagen fick Räddningstjänsten i Blekinge rycka ut till en bilbrand vid Ronneby Brunn.

Källa: Polisen Region Syd, Räddningstjänsten region Syd.

ANNONS