Polis åtalas för vållande till annans död

En polis åtalas för vållande till annans död efter att en man förra året dog av kvävning, skriver SVT Nyheter. Enligt åklagaren har polisen till följd av oaktsamhet orsakat mannens död.
Polisen nekar till brott.

ANNONS
|

I mitten av november 2021 handfängslade den åtalade polisen, tillsammans med en kollega, en narkotikapåverkad person på Lidingö i Stockholm. Mannen ska ha uppträtt aggressivt och irrationellt.

Polisen, som är i 30-årsåldern, ska sedan med ett av sina ben och sin kroppstyngd ha pressat ner mannen mot underlaget och på en trappavsats. Enligt åtalet avled mannen på grund av kvävning och åklagaren anser att polisen orsakat mannens död till följd av oaktsamhet, skriver SVT.

Åtalalet vid Stockholms tingsrätt gäller vållande till annans död alternativt tjänstefel.

Gripandet ska ha filmats av en lastbilschaufför och anses vara ett av de viktigaste bevisen.

ANNONS

– Filmen är absolut en viktig del i bevisningen men det är ju ett pussel som läggs av olika bevis. Det är helheten som har gjort att jag åtalar polisen, säger chefsåklagare Per Nichols till SVT.

”Olika uttalanden från rättsläkarna”

Polisens försvarsadvokat Tobias Enochson menar att det har varit ett intensivt gripande där den narkotikapåverkade personen inte varit lätthanterlig.

– Min klient förnekar brott. Det är ju ett gripande mot en person som är väldigt narkotikapåverkad och nästintill psykotisk. Det var en lång kamp innan man lyckades få kontroll på situationen och själva skeendet från att han ligger på marken med handfängsel till att man utför hjärt- och lungräddning är bara någon minut, säger han till GP.

Uppfattningarna om vad som faktiskt orsakat mannens död råder det, enligt Enochson delade meningar om.

– Vad som orsakat hans död har rättsläkarna olika uppfattning om. Det är inte säkert att det är kvävning och hjärtstopp. Det finns olika saker som kan ha lett till hans död. Det visar yttrandet från ena rättsläkaren och finns även redovisat i förundersökningsprotokollet, säger han.

LÄS MER:Man misshandlad – misstänkt dråpförsök

LÄS MER:Rånare hotade spränga pantbank – greps av polisen

LÄS MER:Det var inte bättre förr – men polisen var synliga

ANNONS