Pia fruktade för sitt liv - sköts ihjäl av maken

Pia Ekstrands, 76, sista timmar i livet var fyllda med skräck och rädsla - för den egna maken. Och efter att ha hällt ut bensin i deras hem och hotat med att tända på sköt mannen henne till döds med sitt hagelgevär. Tingsrätten dömde ex-officeren till fängelse i 17 år för mordet. Nu sänker hovrätten straffet - på grund av mannens ålder.

ANNONS
|

Den 11 augusti förra året hittades Pia Ekstrand död och hennes make skottskadad i deras hus på gården i Ystad. Bredvid mannen låg ett hagelgevär. – Jag har skjutit min fru, ska mannen ha sagt enligt ett vittne.

Ringde 112

Innan skottet som tog Pias liv hade hon ringt 112 för att berätta om hoten från maken. – Hjälp mig, vädjade hon i samtalet sekunderna innan sin död.

Hon berättade för operatören att mannen hällt ut bensin i bostaden och hotat med att tända på.

Sedan hördes ett skott följt av en duns. Därefter hördes ytterligare två skott. Ett av skotten släckte Pias liv.

ANNONS

Detta var inte första samtalet till 112 under mordkvällen. En släkting till Pia ringde också och berättade om hoten från maken och Pias rädsla för maken. Men operatören sa att Pia var tvungen att ringa själv.

Men när hon väl gjorde det var det alltså försent.

Minns inget

Trots exofficerens första erkännandet har han, under hela utredningen, påstått att han inte minns något från händelsen.

Tingsrätten ansåg dock att det är bevisat att det var han som sköt ihjäl sin fru och dömde honom till fängelse i 17 år.

De ansåg inte att det fanns några förmildrande omständigheter utan konstaterar att mannen hotade Pia Ekstrand innan mordet, att han hällde ut bensin i köket - vilket enligt rätten anser måste ha haft en stressande påverkan på Pia Ekstrand, och att det dödande skottet avlossades bakifrån och på nära håll.

Varken åklagaren eller mannen själv var nöjd med domen utanöverklagade.

LÄS MER: Så motiverar åklagaren livstidskravet

Livstid eller lindrigare straff

Åklagaren anser att mannen ska dömas till livstid utifrån att maken hade ett direkt uppsåt att ta livet av sin fru, han hade hotat henne så att hon flera timmar innan sin död fruktat för sitt liv, och att det varit ett "utdraget förlopp som tagit sitt slut i dödligt våld".

ANNONS

Mannen själv vill ha ett lindrigare straff. I överklagandet skrev hans advokat att exofficeren inte är dömd för brott sedan tidigare. De skriver att mannen hade en "kraftfullt nedsatt förmåga att kontrollera sitt beteende" - eftersom han var så alkoholpåverkad. Och de anser att det rört sig om ett kort händelseförlopp.

Sänkt straff

På onsdagen kom hovrättens dom. De sänker straffet till fängelse i 16 år.

Hovrätten skriver att mannen har godtagit tingsrättens bedömning att det rör sig om ett mord och ingen annan brottsrubricering.

Rätten anser inte att mannens tillstånd - han var kraftigt alkoholpåverkad - ska påverka straffet i en mildrande riktning. De skriver att om han "haft ett nedsatt omdöme och en nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande vid gärningstillfället har detta således varit en följd av självförvållad berusning".

Hovrätten skriver att de kommit fram till att det inte finns några förmildrande omständigheter - däremot flera försvårande. Som att brottet riktats mot en närstående i deras hem, att kvinnans skyddslösa tillstånd har utnyttjats och att maken hällt ut bensin som måste ha haft en stressande påverkan på Pia.

Gynnas av åldern

Utifrån hurPia sköts anser de att "mordet utfördes med avsiktsuppsåt" och de har kommit fram till att det inte var frågan om en impulshandling från hans sida eftersom hans"förehavanden med såväl bensinen som med vapnet måste ha krävt viss tid".

ANNONS

Däremot anser inte hovrätten att det är aktuellt med ett livstidsstraff."Enligt hovrättens mening kan inte heller omständigheterna vid mordet anses vara sådana att de når upp till kravet på att ha varit synnerligen försvårande."

Hovrätten skriver att straffvärdet för mordet motsvarar fängelse i 18 år. Men på grund av mannens ålder valde de att döma honom till fängelse i 16 år. De skriver att han"passerat den ålder då bestämmelsen i allmänhet bör tillämpas. Ett så långt fängelsestraff som straffvärdet här påkallar skulle riskera att drabba honom oskäligt hårt. Detta förhållande bör föranleda en nedsättning av fängelsestraffets längd".

ANNONS