Konferensen där över hundra kommunchefer blev sjuka hölls på Elmia i Jönköping.
Konferensen där över hundra kommunchefer blev sjuka hölls på Elmia i Jönköping. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Persilja kan ha orsakat magsjukeutbrott i Jönköping

Över hundra kommunchefer drabbades av magsjuka efter en konferens i Jönköping i oktober.
Nu visar nya tester att det med stor sannolikhet var persilja som orsakade det utbrottet.
– Det här rör sig om ett förorenat livsmedel, säger enhetschefen Monica Kollberg.

ANNONS
|

Det var i slutet av oktober som 104 chefer inom Jönköpings kommun blev magsjuka efter att ha ätit maten på en konferens.

Kort efter utbrottet startades en utredning för att ta reda vad i maten som orsakade magsjukeutbrottet. De första analyserna visade varken spår av bakterier, parasiter eller virus. Men efter att ha tagit nya odlingar framkom att det var e-colibakterierna Epec och Etec, bakterier som kan leda till både diarré och kräkningar, som låg bakom utbrottet.

– Källan är fortfarande oklar. Att vi nu vet vilken bakterie det rör sig om gör att vi kan rikta in oss på troliga livsmedel som blivit kontaminerade, säger Niclas Purfürst, chef för miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings i ett pressmeddelande då.

ANNONS

Persilja boven i dramat

Nu kan källan ha identifierats. Det var med stor sannolikhet persilja, odlad i södra Europa, som orsakade magsjukeutbrottet, skriver Jönköpings kommun i ett pressmeddelande.

Boven i dramat avslöjades efter ett liknande magsjukeutbrott i Stockholm där ett 50-tal insjuknande. Testresultaten från både Jönköping och Stockholm matchade.

– Varken restaurangen i Jönköping eller Stockholm har brustit i sin hantering utan det här rör sig om ett förorenat livsmedel, säger Monica Kollberg, enhetschef på miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun.

Enhetschef: ”Ovanligt”

Tillsammans med Livsmedelsverket kommer nu Jönköpings kommun gå ut med ett meddelande via EU:s varningssystem. Kontrollmyndigheter i landet där persiljan odlades kommer ta kontakt med producenten för att ta reda på vad som hänt.

Om utredningen visar på brister kan producenten tvingas vidta åtgärder.

– Utbrott av den här storleken är relativt ovanliga, men förekommer då och då i landet. Det är viktigt att vi lyckats spåra smittkällan, säger Monica Kollberg.

LÄS MER:E-colibakterie låg bakom magsjukeutbrott i Jönköping

LÄS MER:95 kommunchefer drabbade av magsjukeutbrott

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS