Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Per Olsson Fridh (MP) blir ny biståndsminister

Miljöpartisten Per Olsson Fridh, 40, blir regeringens yngsta statsråd och ny biståndsminister.
I prövningen inför nya uppdraget fick han erkänna sina tidigare synder.
– Jag har inte så mycket skelett som är värda att plocka fram, men i 20-årsåldern prövade jag ett bloss av marijuana, säger han.

Det blev som väntat avhoppade Peter Erikssons tidigare statssekreterare Per Olsson Fridh som fick ta över förre chefens jobb, som minister för internationellt utvecklingsarbete, en roll som även ibland kallas biståndsminister. Han blir med sina 40 år regeringens yngsta minister.

Den nya ministern har en examen i bland annat mänskliga rättigheter och blev miljöpartist 2006. Han är gift och har två barn, bor i Stockholm men har rötterna i Lomma i Skåne.

Vaccin till utvecklingsländer

Olsson Fridh ser det som sin viktigaste uppgift just nu att jobba för att också utvecklingsländerna ska få ta del av vaccin mot covid-19 och genomföra vaccinationerna utan att annan vård trängs undan.

– Det behövs inte bara för att det här viruset ska ta stopp utan också för att de här länderna ska kunna öppna upp och vara en del av en ekonomisk återhämtning, säger han.

Viktigaste globala frågorna utöver pandemin menar han är klimatet och demokratin.

– Klimatförändringarna hotar förutsättningarna för mänskligt liv och drabbar de fattigaste hårdast. Att minska den globala uppvärmningen och skapa motståndskraftiga samhällen som kan stå emot klimatförändringarna och ändå producera mat, jobb, hälsa och säkerhet är den överhängande utmaningen tillsammans med det krympande demokratiska utrymmet.

Som alla nya i regeringen har Per Olsson Fridh fått gå genom en tuff prövning. När det gäller pandemin har han försökt göra rätt.

– Den här julen lät vi bli att åka till Skåne där jag har min mamma och syster. Och vi ställde in en planerad vinterresa vid nyår och har bara handlat i butiker som ligger nära och när jag har behövt åka kollektivt har jag använt munskydd.

Spelade Hendrix

Som ung var han enligt egen utsago en lovande gitarrist och spelade i ett band som gjorde Jimi Hendrix-covers.

– Jag vill inte recensera hur det lät. Det var nog mer hellre än bra.

Men som traditionen bjuder har han också fått redovisa eventuella försyndelser. I hans fall att han rökte marijuana en gång, på en utlandsresa i 20-års åldern.

– Det har jag aldrig gjort om sedan dess, säger Olsson Fridh.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.