USA:s försvarsdepartement erkänner att ett projekt med uppdrag att samla in information om UFO har varit aktivt under 2010-talet och offentliggör videofilmer av oidentifierade flygande farkoster. Arkivbild.
USA:s försvarsdepartement erkänner att ett projekt med uppdrag att samla in information om UFO har varit aktivt under 2010-talet och offentliggör videofilmer av oidentifierade flygande farkoster. Arkivbild.

Pentagon släpper unika UFO-videor

Undersöker det amerikanska försvaret oidentifierade flygande föremål? Svaret, i ett offentligt uttalande från USA:s försvarsdepartement, är: Ja. Samtidigt släpper Pentagon sekretessen på videoupptagningar från stridsflygplan där amerikanska piloter häpnar vid mötet av UFO:n.

ANNONS
|

– Gosh!

– Men det där är inte [ohörbart]?

– Det är [ohörbart]!

– Kolla på den!

– Den roterar!

Texten fortsätter under tv-klippet

Det går inte att ta miste på förvåningen hos de amerikanska stridpiloterna i den film som USA:s försvarsdepartement Pentagon nyss har offentliggjort. Tidningen Washington Post har publicerat filmklippet, en videoupptagning gjord med det amerikanska flygvapnets mest avancerade instrument, och på bilderna syns ett ovalt föremål som med hög hastighet rör sig mot vinden på drygt 7500 meters höjd.

– Videon är väldigt speciell. Det är väldigt sällan man ser en video från amerikanska stridsflygplan som är såpass tydlig, säger Clas Svahn, reporter på Dagens Nyheter och vice ordförande i UFO Sverige, en organisation som samlar in och granskar uppgifter om UFO-observationer.

ANNONS

Släpper sekretess

Pentagon har släppt sekretessen på flera liknande videor och lika spännande som videorna själva är det faktum att det amerikanska flygvapnet nu offentliggör dem. För första gången har Pentagon medgett att en samtida enhet för studier av UFO existerar.

– Det som är intressant är att man under många år har förnekat att man har haft något intresse av att utreda UFO-fenomen, säger Clas Svahn.

Bakom offentliggörandet av filmerna står den tidigare underrättelseofficeren Luis Elizondo, som under sju år själv ledde UFO-projektet. Enligt det uttalande som Pentagon gjorde i helgen lades projektet ner 2012, men källor till Washington Post uppger att försvaret aktivt samlade in information om UFO aktivt så sent som förra månaden.

Minst 22 miljoner dollar har satsats i projektet som har samordnats från Pentagon och ett underjordiskt komplex i Las Vegas som ägs av Bigelow Aerospace, ett företag som bygger moduler till USA:s rymdstationer.

Okänt ursprung

Pentagon har inte gjort några uttalanden angående vad det är som syns på videofilmerna och Luis Elizondo påstår inte att det finns bevis för att det skulle röra sig om utomjordiska flygfarkoster. Han har däremot öppet kritiserat Pentagon som han anser tar för lätt på de observerade incidenterna. I ett brev till USA:s försvarsminister skriver han att farkosterna borde ses som ett potentiellt säkerhetshot.

ANNONS

"Trots överväldigande bevis på både hemligstämplad som offentlig nivå fortsätter vissa individer på försvarsdepartementet att kraftfullt motarbeta vidare efterforskningar i vad som kan vara ett taktiskt hot mot våra piloter, sjömän och soldater, och kanske även ett existentiellt hot mot vår nationella säkerhet".

– Både den här filmen och rapporter som vi själva har från Sverige, där piloter har jagat föremål i luften, visar att det finns föremål som vi i dag inte har en aning om vem som styr och hur de kan färdas i atmosfären. För mig styrker det ytterligare att det är värt att lägga resurser på, att utreda UFO-fenomen, att det inte är något som bara tillhör science fiction utan att det finns en verklighetsbas också. Det är det viktiga man kan lära sig, säger Clas Svahn.

Fakta: Vad är UFO

Förkortningen UFO står för Unidentified flying object, på svenskan oidentifierade flygande föremål, och termen infördes av det amerikanska flygvapnet på 1950-talet. I dag använder USA:s flygvapen också termen AAV, anomalous aerial vehicles, eller avvikande luftburna farkoster.

Många spekulationer om ursprunget av UFO har florerat och till de mest populära förklaringarna hör att föremålen skulle vara utomjordiska flygfarkoster. 1997 gjorde USA:s underrättelsetjänst CIA ett offentlig uttalande som innehöll ett erkännande av att myndigheter under 1950- och 60-talen systematiskt ljugit om UFO-observationer för att inte avslöja existensen av hemliga amerikanska spionplan.

ANNONS