Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Arkivbild.
Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall / TT

Patient fick nacken bruten vid sövning – avled

En patient i 80-årsåldern avled efter att nacken brutits i samband med sövning inför en operation på Södra Älvsborgs sjukhus. Personalen som opererade hade inte fått veta att patienten var svår att söva.

ANNONS

Patienten hade en kronisk sjukdom som gjort nacken krökt och skör. Men när hen behövde genomgå en akut operation i buken, fick operationslaget ingen förvarning om att nackproblemen skulle göra patienten svår att söva.

I stället fick operationslaget improvisera. I samband med det drog man i patientens nacke. Det vållade en svår skada på ryggmärgen. Några dagar senare avled patienten.

– Det var inget livshotade tillstånd som patienten skulle opereras för, så vårdgivaren har bidragit till dödsfallet, säger Sara Degerman Carlsson, chefläkare på sjukhuset, till Borås Tidning.

Hon har utrett händelsen, och konstaterar att bristande dokumentation om patientens tillstånd var en grundläggande orsak till att det gick så illa.

ANNONS

Dödsfallet har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS